Vi räddar världen - vad gör du?

I denna blogg kan du följa ett gäng studenter från Högskolan i Jönköping. Vi studerar Internationellt arbete med inriktning Globala studier. Just nu befinner vi oss på olika ställen i världen på praktik, så häng med på våra olika äventyr!

Påsk på mitt vis

Publicerad 2013-03-31 22:36:00 i Peru

Jag älskar traditioner och jag är väldigt mycket för att de firas traditionsenligt. Allra mest ser jag fram emot maten under påskfirandet. Okej, där ljög jag för mig själv. Påskägget. Fast maten kommer på delad första plats ändå. Att samlas med familj och släkt för att avnjuta påskbuffé, det är tamejfan underbart. Hemma har vi alltid firat med pompa och ståt, med fjädrar och påskris, dekorerat hus och haft påskäggsletning, äggmålning och bus-eller-godis. Inför blåkulla har vi gått all-in med snyggaste outfiten på gatan. 
  
Påsken här i Peru firas inte enligt ovanstående definition av min påsk. Här heter påskveckan Semana Santa. I Arequipa är det inte så märkvärdigt tyvärr, det var andra bullar när jag var i Cusco för två år sedan. Då var hela staden ett enda stort påskfirande under fyra dagar. Häftigt att få ha upplevt både och. 
 
Skärtorsdagen har varit den enda dagen där det egentligen hänt något stort, de andra dagarna har det varit några små processioner och samling i kyrkan man tillhör. På torsdagen så är traditionen att besöka sju kyrkor efter klockan fem på kvällen. Dessa sju kyrkor besöker man för att påminnas om vägen Jesus fördes från platsen han blev tillfångatagen på till korsfästelseplatsen. Då passerade han sju viktiga platser som betytt något under hans liv. Vi besökte tre kyrkor denna kväll, där det pågick andakt och bön. Utanför varje kyrka har man chans att delta i den sista måltiden, mat hade dukats upp och långbord ställts fram och alla människor åt tillsammans. Fint. Mycket kötträtter, långfredagen är köttfri, så de äter mängder på torsdagen. De dricker även olika drycker t.ex. de traditionella Ponche och Diana, en kokos-mjölk dryck och en lime-choklad dryck. Speciellt, gott, men mycket söta. Vi fick en fin vinter-kopp, lite Sverige-känsla trots allt. 
 
 
Långfredagen är tid för egentid och eftertanke. Det händer ingenting i staden utan folket är hemma. Jag och min praktikantvän Maria passade på att åka till shoppingcentret denna dag. Ingen kö är lika med många shoppingkassar. Vi var där i åtta timmar, och jag var så himla nöjd (och superpank!) när jag kom hem! Vi passade även på att se filmen Oz på bio för tolv svenska kronor, bra pris tyckte vi! 
 
 
Påskafton spenderade vi på stranden tillsammans med vår kollega Jessica och hennes son Diego, fyra år. Stranden ligger ungefär 2 1/2 timma från Arequipa. Det var strålande sol, blå himmel, 26 grader, stora imponerande vågor, iskallt men underbart vatten, sand mellan tårna, glass för fem spänn, sandslottsbygge, bus med Diego lekandes transformers med superkrafter, kittlas fasoner tills ungen kiknade. Solbränd hud och glada miner i slutet av dagen. En bra sammanfattning på en grym dag. 
 
 
Idag är det söndag, vi är utmattade efter en fin helg. En väldigt bra helg.
Dagen har spenderats en stund i stan, nu på eftermiddagen är det dags för UPPSATS. Jag har deadline på tema imorgon från min peruanska handledare och det är skönt med lite press. Jag är lite lost om jag ska vara ärlig. Min utgångsplan med en SRHR-teori sket sig då min tid i fält förkortas för varje vecka som går, att få förtroende till intervjuer är inget man får över en dag. Det är tråkigt, men jag ska ladda om. Wish me luck. Det kommer bli tokbra i slutändan, positiv inställning varar längst!
 
Nu har vi varit på våra praktikplatser i en månad vänner, tiden går bra fort! 4 veckor kvar i Peru, sedan 2 veckor i Bolivia, innan jag landar på svensk mark. Tur det är sex veckor kvar, vill inte att äventyret ska ta slut. 
 
Kram från Johanna i ett stekhett Peru
 


 

TV, VM-kval och Sarajevo

Publicerad 2013-03-30 17:19:46 i Bosnien

Hajmo Bosno Bosno Bosno Hajmo Hercegovino!
Denna vecka startade med jobb måndag och tisdag... Sen blev jag sjuk så resten av veckan har bestått av att se på film.
Förra veckan däremot var mycket mer händelserik! Här är förra veckan i bilder:
 
TV-kändisar

Jag och Belma blev TV-kändisar!
 
VM-Kval

Under fredagen var det VM-kval i staden Zenica. Jag sprang innan matchen och köpte en halsduk för att visa mitt stöd.



 



Matchen från mobilkameran...


Sarajevo
Jag blev alldeles tagen av Sarajevo, det är en otroligt vacker stad.
Om man går längst huvudgatan så börjar man i en mordern stad men ju längre man går desto äldre blir det. Först syns gamla kyrkor och moskeér sedan längst bort finns dessa fantastiska gamla områderna som kallas gamla stan eller turkiska området. Det är små hus och vackra föremål överallt.

Sarajevo ligger i en dal med höga berg omkring staden, under kriget utnyttjades Sarajevos läge. Serberna hade tunga vapen och prickskyttar längst bergen som dödade många civila. Det finns mycket mer att berätta om ämnet men jag vågar mig inte på att berätta alltför mycket eftersom att jag saknar kunskapen.



Under lördagen begav vi oss till Sarajevo. Här är en bild av biblitoteket. Detta bibliotek förstördes helt under kriget då det här fanns massor av historia (framförallt Bosniakernas historia). Dettta ville Serberna bli av med. Det finns fina dokumentärer om vad folk gick igenom för att skydda böckerna som fanns på biblioteket.
Idag är det vackert och uppbyggt.


"Eternal flame". Det är ett minnesmärke för de som dog i Bosnien under andra världskriget och finns mitt i Sarajevo.








En kyrka och...

En moské. Sarajevo är känt för att vara multikulturellt.

Vanlig mötesplats



På tukiska gatan, Baščaršija. Finns mycket handgjort, vi blev nerbjudna av försäljaren att titta i källaren där hennes pappa tillverkar dessa vackra föremål!

Den härliga försäljaren som gav mig rabatt mest för att Belma charmade henne och hennes bror.


Allt är tillverkat av hennes far.
 

 

Baščaršija

Vackra traditionella föremål.
 
 
 
 
 

Hälsningar från vackra Bosnien!
/Marie

 
 
 
 
 
 
 
 
 

GLAD PÅSK FRÅN HOWICK!

Publicerad 2013-03-28 11:08:00 i Sydafrika

Unni Logård: Idag är det Skärtorsdag och Rickard har livat upp kontoret genom att, iklädd kaninöron och svans, hoppa runt och bjuda på påskgodis! Han lovade att göra detta efter att vår Swazilandresa blev inställd, varpå en kollega glatt ropade att hon kunde fixa kostym! Så hon sydde detta i natt. Vilken kvinna! Tack Michelle! Sprida glädje är vackert!
Vi var tvungna att ställa in, eftersom resan till Swaziland nödvänligvis ville gå via Johannesburg, skulle ta två dagar och kosta oss massor med pengar. Vi stannar istället i Howick och ska ikväll fira skärtorsdag vid Midmar Dam med vår handledare Jim Taylor och hans familj samt Lauren, en amerikansk praktikant som jobbar på Education Office på WESSA. Och ja, Peter Wiktorsson, det kommer finnas kajaker! Mohahahaa! Försök hitta det i Bethlehem om du kan!
 
Annars rullar saker och ting på här i Howick. Vi har idag haft en enorm deadline ang. 59 praktikanter som kommer till de 11 olika WESSA-kontoren runt om i Sydafrika 2 maj. Känns skönt att det är klart. Vi funderar lite kring uppsatsen, är det bara vi som inte börjat? Hmm... Vad var det nu Joakim Öberg (vår uppsatsansvarig på skolan) sa? "Börja i TID!"
 
Vädret är nyckfullt i Sydafrika, särskilt över de höglänta områdena (som Howick). Idag är det vackert och soligt med zebror överallt, igår regnade det hela dagen. Förresten ska jag berätta Sagan om den Övermodiga Svenskan för er! Den handlar om Unni som tror att hon inte behöver solkräm på sig under ett marknadsbesök förra lördagen. Dessutom skulle hon sola i skuggan när hon kom hem. Det gick sådär för henne, om man säger så. Det har nästan slutat klia på ryggen :)
 
KRAM FRÅN OSS!

ett long lost hej...

Publicerad 2013-03-25 21:09:48 i Peru

Vänner, uppdatering från Peru är kass, i största allmänhet för att jag är sjuk (igen!) och att jag tyvärr inte kan göra så mycket på dagarna.... Riktig otursresa tyvärr. Tredje gången gilt, ge mig sju resterande veckor friska tack!
 
Jag länkar till min privata blogg där jag brukar slänga upp lite bilder då och då. Har ingen ork att skriva inlägg tyvärr i detta matförgiftningskaos. http://creaadiem.blogg.se
 
 
Kram, hoppas ni alla har en fin praktik och att det är givande
Johanna

Uppdatering från Sydsudan

Publicerad 2013-03-25 12:14:47 i Sydsudan

Goda nyheter här ifrån Yei! 
 
Först kanske jag ska förklara sammanhanget, kom jag på. Jag (Matilda) och Gerd skriver här i Sydsudan en Baseline för ett utbildningsprojekt som organisationen SPC driver. Projektet har pågått i tre år och avslutades i början av det här året. Det vi gör nu är en utvärdering av hur det har gått, vi samlar instatistik från de 16 skolor som är med i projektet och sammanställer för att se hur utvecklingen har gått.

Eftersom att projektet avslutades officiellt (inte skolornas verksamhet men projektet som har stöd ifrån PMU som i sin tur får pengar från SIDA) så finns det väldigt begränsat med pengar för oss att resa runt till dessa 16 skolor och samla in statistik. Det finns inget postsystem så man kan inte skicka brev och det är långt ifrån alla som har tillgång till internet, så några enkäter kan inte skickas där heller. Det vi var lämnade med var telefonsamtal men vi tyckte alla att det inte skulle vara tillräckligt för att få den information vi behövde. Ansökningar om pengar för att göra en resa till de allra flesta skolorna skickades ut till höger och vänster och till slut kom ett stort fett JA från pingstkyrkan i Jönköping som ville stötta oss med pengar till resan. Asante sana som vi säger på Swahili.
 
Det betyder alltså att vi kommer kunna besöka de allra flesta skolorna (ett par ligger alldeles för långt bort för att det ens ska bara möjligt på de här vägarna). Vi kommer göra en resa som varar i tio dagar och 160 mil knagglig väg kommer läggas bakom oss. Vi kommer få åka till huvudstaden Juba, Kajo Keji, Maridi, Yambio och en bunta andra små städer och besöka skolor och människor. Vi är så tacksamma för att vi får möjligheten att dels göra arbetet här så bra som möjligt och dels få se mer av detta spännande land.
 
Varma (och lagom klibbiga) hälsningar från Sydsudan!

En helt vanlig fredag

Publicerad 2013-03-22 22:30:00 i Israel-Palestina

En fredag, på många sätt lik alla andra fredagar.
 
Vaknade, tyst utanför (för ovanlighetens skull), frulle, pigg stjärttränande promenad uppför backarna till födelsekyrkan, stoppade av säkerhetsstyrkor, omdirigerade, trappor i små gränder, hittar en bra plats att stå på, möter grabbarna, väntar på Obama, sandstorm, blir sandblästrade, fredagsbön mitt i folkmassan, pigg herre som kör bönutropet, 3 timmars väntan, johannes underhåller, bilar, många bilar, poliser, militärer, lukten av mat, hungriga magar, språngmarsch, missar precis att få närbild av obamas bil, besvikelse, nudlar, efter-maten-vila, tärningsspel, amanda vann, handla mat, tacos, fredagsmys, californication, mörkt, trött, godnatt kära vänner!
 
Amanda- Becky- Mia- Johanna
 

Operation Desertstorm

Publicerad 2013-03-22 21:06:07 i Israel-Palestina

Hej på er!
 
Jag och Johannes är sjukt besvikna över bristen på kommentarer på vårt förra inlägg, trots en äcklig och provocerande bild på några kamelhuvuden och män i baröverkropp. Därför har jag bestämt mig för att testa en annan taktik, mindre provocerande och med en tävling i slutet. 
 
Idag så har the one and only President of the United States of America, Mr. Barack Obama varit på besök i Betlehem. Mer specifikt födelsekyrkan. Mer om det snart. 
 
Det började med att vi var först till kontoret idag (första gången), fem över nio. Vi fick vänta på trappan utanför i tio minuter innan vår handledare Dafer kom och öppnade kontoret. Dålig tajming att komma in sent på kontoret idag då  Johannes skulle ha sin första intervju för sin uppsats vid halv tio. (Han sitter och skriver ut den nu och för de som inte vet så brukar man räkna med att det tar ca. 2-3h att skriva ut 1h intervju. Så han har att göra ikväll...)
 
Vid halv tolv så begav vi oss iväg mot Betlehem för att komma i god tid till Obamas besök och för att möta upp tjejerna (Han förväntades komma strax efter tolv). Säkerhetspådraget var enormt, i natt så hade de stängt av alla gator i hela centrala Betlehem och det stod tungt beväpnad säkerhetspolis längs med gatorna och på hustaken. 
 
Hela torget vid födelsekyrkan var avstängt och de som hade kommit för att se Obama fick stå och trängas 500-600 meter från kyrkan. Vi klockan halv ett så hade det fortfarande inte kommit någon President men nu så började det komma kravalpolis som pressade publiken bort från torget och upp på smågatorna. Dessutom så hade det börjat att blåsa kraftigt. 
 
 
Efter ytterligare en timme så hade det fortfarande inte kommit någon President men istället så hade det dragit in en rejäl sandstorm över hela Betlehems området. Frusna, dammiga och med knastrande tänder så hände det äntligen något. Plötsligt började det strömma in bilar på torget framför födelsekyrkan och det vi hoppades på att se, Presidentlimosinen, den svarta tungt bepansrade Cadillac:en kallad "The Beast" rullar in framför entrén till födelsekyrkan. Någonstans bland alla säkerhetsvakter så smiter Obama ut och in i kyrkan. 
 
Det dröjer kanske 30 minuter och helt plötsligt så är det massor av folk utanför kyrkan och alla bilar börjar rulla iväg. 
 
Och nu till tävlingen, vi vet inte om vi har sett President Obama idag eller inte så nu är det upp till er läsare. Ser ni Barack Obama på någon av bilderna nedan? Skriv i kommentarsfältet. Ni tävlar om en burk med hemmagjort jordnötssmör. Eventuella vinnare publiceras i ett senare inlägg. 
 
 
Tyvärr så blir det ingen dikt idag då diktarn är upptagen med att skriva ut en lång intervju.

Första vårdagen!

Publicerad 2013-03-21 21:07:26 i Bosnien

Har märkt att en del inlägg börjar såhär men jag kör på det iallafall: Nu var det ett tag sedan jag skrev senast, tiden går så fort!
Idag var det första dagen utav våren. Detta firades med regn från ovan och sång uppe i fortet.
På "jobbet" ställde vi oss utanför konzum och delade ut äpplen och balonger. Självklart valde jag ut en ballong till mig själv och ställde mig för att dela ut äpplen. "izvolite" - "varsågod" var det enda jag sa och människor som gick förbi fick sig ett gott skratt av min nybörjar Bosniska.
Sedan tog en härlig volontär, Illma med mig och Belma på en promenad. Först kom vi upp till fortet där vi bjöds på ägg och bröd. Några män började spontant att spela gitarr och sjunga samtidigt som dom bjöd oss tjejer på allt som gick att äta. Bosnisk gästvänlighet! (tydligen var Bosnien 8:a i världen på gästvänlighet, enligt Belma borde dom dock vara högre upp på listan)
Vilket fall som helst så var det en bra promenad, jag lyckades till och med hitta mörk choklad i en affär längre bort!
Galet nöjd!


CEM delar ut äpplen och ballonger utanför konzum.


Härliga volontärer med ballonger

Vissa hade rollerblades och åkte upp och ner längst gatan.

Uppe på fortet där det lagas äggröra och bröd.


Man får alltid bröd i Bosnien. Sen jag kom hit har jag bara ätit en enda rätt utan bröd trots att jag och Belma äter ute varje dag! Praktiskt att slippa bestik...


Typisk spontan sång uppe på fortet.


Vi bjöds på en del mat av männen som sjöng.


Utsikten under promenaden, Bosnien är så vackert!


Mer utsikt.


Fysiska rester efter kriget, en vanlig syn.

Varma hälsningar från Bosnien, ett land som jag tycker om mer och mer!

/Marie
 
 
 
 

MerHaba Folket!

Publicerad 2013-03-20 19:36:00 i Israel-Palestina

Det är på tiden att Pete' och Yo'bro gives a shout out from Palestine! 
(Johannes den hårfagre vid tangenterna denna gång, ska försöka sammanfatta senaste tiden på ett mindre hip-hoppit sätt än min inledning. Håll till godo! ) (Dock så kapade Pete' datorn när det var dags att lägga upp bilder...)
 
För er som inte vet så har OBAMA just landat i Israel! Han kommer glida neråt Palestina o Betlehem nu på fredag. Kommer alltså finnas möjlighet, att kanske få se en av världens förnuvarande mäktigaste på nära håll! 
(Peter o jag har förberett frågor och laddat våra kamror. Peter ska fråga Obama nåt om Non-violence o jag är mer inne på om han tycker om fisk... nä skämt åt sidan. Men som sagt "HE IS HERE"! Han är ju en en ganska ouppskattad figur i Palestina, få se hur de går!
 
Vad har hänt:
 
- I helgen (som flickorna redan skrivit om) dansade vi loss på en välgörenhetsfest i Beit Sahour! KUL! 
 
- I Måndags besökte vi 2 bosättningar på Västbanken. Riktigt starka upplevelser! Kom verkligen in i hettan av denna konflikt. Något vi inte känt så mycket av i vår trygga lägenhet i ett sömnigt Beit Sahour. Många starka känslor och åsikter vädrades den dagen! Israels stridsflygplan dånade mer oroväckande en vanligt över våra huvuden när vi somnade denna dag. Checkpoints, 18-19 åringar med fetaste vapen med makt att döda, Bosättare som uppför sig så illa så man på den lokala markanden har fått sätta upp ett stängsel som tak till skydd från skräp och ibland till och med avföring som kastas på folket nedan...
 
 I bosättningen i Hebron. För att undvika diskriminering och checkpoints tvingas famlijerna anväda sina fönster som ytterdörrar. Vi såg också flera igenmurade dörrar till Palestinska hem. 
 
 Titta vad man kan köpa i Hebron! Här finns ett slakteri som allstå... ja.... KAMELER är grejen! 
Här är en bild på nätet som är är uppsatt över marknaden! Vår guide Samer berättar här om hur bosättar kaster ner grejer. Han berättade också att han en gång på denna plats blev skjuten med luftgevär av barn som träffade hans glasögon. Han skrek på flera språk att de skulle sluta... det som tillslut hände var att israelisk militär hotade att ta hans ID-handlingar!
 
- Skönt att tisdagen blev desto muntrare! Picknick med ATG-kontoret! En sjukt grabbig resa! Förutom vår volentärs kompis Eva bara MÄN vilket innebar ÖL, GRILLNING, DÅLIGA SKÄMT, KORTSPELANDE, FÅNGA FISK MED PLASTPÅSAR, BADANDE OCH UPPTÄCKTSFÄRD I FLODEN! Sjukt lyckat alltså :) Vi hängde vid en flod/oas som slingrade sig fram genom det bergiga ökenlandskapet, fiiint va de!  
 
  
Bilder på öknen från när vi åkte ner mot oasen.
Rester av en gammal akvedukt 
Eva är på språng!
Samer är nöjd över att vi fångar fisk till hans akvarium, tyvärr så hade hälften av alla fiskar vi fångade dö innan vi kom hem :(
 
In tha waterfall! YEJ!
 
 
- Peter o jag har hittat ett ställe där vi kan lira TV-SPEL :)
 
- När vi var i Betlehem en sväng (och Peter impulsshoppade massa grejer) så kom vi in i en affär där det visade sig att ägaren "kände" Carola. Han visade stolt upp henes nummer på sin mobil och kort på han själv och henne. Han hade alltså fixat Carolas BLÅ KLÄNNING som hade på ett av sina skivomlag (tror det är någon JUl i Betlehem skiva). Kul grej! :)
 
Som sagt här är han :)
 
 
- Vi har fått träfa en pappegoja som kan prata och dansa!
 
YES! De var lite från oss!
 
Poeten leverarar idag en dikt på Engelska:
 
They could not take away the digity of people
They removed their belongings and build a wall
But people stood tall
Their fellowship and LOVE where stronger than WAR
 
 
 

Femtiofyra dagar kvar

Publicerad 2013-03-19 07:15:00 i Sydafrika

Min tid i Sydafrika har varit fantastisk. Jag har blivit hjärtligt välkomnad. Överallt. Av alla. Folk har varit supertrevliga mot mig och Unni sedan vi kom hit. Folket som hjälpte oss i Durban. Lät oss sova i deras hus. I deras sängar. Även om det innebär att de fick sova någon annanstans. I något annat rum. På golvet. Här i Howick har de varit minst lika vänliga. Vår handledare Jim har varit så inbjudande mot oss. Låtit oss följa med på privata kalas. Sett till att vi alltid haft saker att göra. Jim syster Sally likaså. Nivån av gästfrihet bland de här människorna är häpnadsväckande. Verkligen.

Och hallå. Jag är faktiskt i Syd-frickin-Afrika! Ett par tre evigheter hemifrån. Vi har världens möjlighet att få erfarenhet, både livs- och arbets-, genom vår utbildning. Genom den här praktiken. Bara att få ynnesten att resa längre än vad dina eller en hästs ben kan bära dig är ohyggligt ovanligt, historiskt sett. Att jag får möjligheten att göra en sån här grym resa borde göra mig ohyggligt motiverad och upprymd att göra det absolut bästa av praktiken. Borde.

Men jag känner mig inte hemma här. Säkerligen av flera anledningar. Vad vet jag. Men jag vet att den absolut primära orsaken, såklart, är för att hon inte är här. Hon jag träffade på den här utbildningen. Hon som formligen pulveriserade allt jag trodde jag visste om livet. Hon som fick mig att känna mig hel fast jag inte ens visste jag var halv. Hon som jag älskar. Hon som heter Matilda.

Det passar inte in i mitt liv att åka just nu. Jag har varit utomlands förut. Lika länge som nu, mer eller mindre. Singel de gångerna. 10 veckor i Mexiko och 14 veckor i Kenya. Ett halvår emellan bara. Då passade det, antar jag. Jag längtade inte hem så mycket. Minimalt i Mexiko, trots att jag inte riktigt gillade landet. I Kenya, faktiskt knappt alls. Lite när vi åt fettgryta såklart. Till svensk mat. Mat är nog ganska viktigt för mig. Delar av det kenyanska köket kan nog vara det sämsta jag upplevt. Här i Sydafrika kan vi däremot köpa i princip samma saker som hemma, fast andra märken. Inte kaviar då. Maten här är faktiskt betydligt mer västerländsk än afrikansk, skulle jag vilja påstå. Åtminstone det jag och Unni väljer att äta.

Grejen är att jag har räknat ner dagarna sen jag kom hit. För sjutton, jag har räknat ner dagarna sen innan vi åkte. Sen början av februari har varenda muskel, varenda fiber, varenda cell i min kropp sagt att det här inte riktigt vad jag vill göra just nu. Inte som att jag absolut inte vill göra det. Bara att det är lite, lite obekvämt. Som att gå till tandläkaren. Som något nödvändigt ont.

Jag försöker motarbeta denna känsla, har försökt sen innan jag åkte. Tänkt att det här kommer ju bli så ”fett coolt”. Känslan jag inte skulle kategorisera som hemlängtan utan snarare som… ja, jo, det är nog hemlängtan ändå. Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det egentligen är jag längtar efter hemma. Utom Matilda då. Och kaviar. Jag känner bara att var som helst som inte är hemma inte passar mig just nu. Det är lite fel. Och den här förbenade känslan är en rejäl blaffa smolk i min i övrigt oroväckande tomma glädjebägare. Jag kan inte riktigt njuta av min tid i ett land som egentligen är underbart. Som egentligen borde passa mig som handen i handsken. Jag bor i ett naturreservat liksom!

Vart är jag på väg med detta resonemang? Ingenstans, antar jag. Jag har haft 19 fantastiska dagar utomlands, tänker jag för mig själv. Jag har haft 19 förjävliga dagar utomlands, säger någon liten pygmé inne i mitt huvud. Förhoppningsvis kan det hjälpa att få ut det på digitalt papper. Kanske är det någon som känner igen sig.

Hur som helst tänker jag inte ge upp. Jag tänker inte åka hem i förtid. Jag tänker göra allt i min makt för att har femtiofyra förjävligt roliga, lärorika dagar här innan jag åker hem. Hem till henne.

/Rickard

Glödlampan, vindrutetorkarna, kom hit, gå iväg

Publicerad 2013-03-18 21:45:25 i Israel-Palestina

Lite dött här de senaste dagarna, med undantag för Andreas skoinlägg som säkerligen roade oss alla.
Helgen här i Palestina började med ett besök till födelsekyrkan som bara ligger tre minuter från vårt (tjejernas) hem. Dock uppför världens brantaste backe så det tar nog mer exakt 10 minuter med pauser. Kan också ta extra lång tid om man blir påkörd.
Efter en lunch vid torget skilldes vi åt för att sedan några timmar senare återförenas i Beit Sahour. Då var det nämligen dags för en välgörenhetsgala. Vi klädde upp oss till tänderna, läs - gympaskor och svart kjol, Vi mötte upp killarna och även Eva, en tysk tjej som också är här och arbetar. Hon fungerar även som vår tolk.
 
Vi visste inte riktigt vad vi skulle möta där inne i lokalen, men som tur var hade vi förberett oss på bästa sätt. Alltså genom att kolla på youtubevideor med instruktioner för arabisk dans. Hur glada blev inte vi när vi förstod att allt vi behövde lära oss för att göra succé på dansgolvet var endast fyra olika rörelser (de som jag namngav i rubriken). Och vilken succé det blev! En liten miss var dock att försöka dra igång "tåget" genom dansgolvet. Detta fenomen är tydligen inte så välkänt här så vi svängde av och fortsatte med våra nyinlärda dansmoves.
 
En riktigt lyckad kväll som gick i en blå ton med kosheröl och ackra som tillbehör.
 
Hälsningar från Mia!
 
 

Varning för djupt inlägg

Publicerad 2013-03-18 14:34:00 i Etiopien

När vi, ett gäng ur klassen, träffades på jönköpings centralstation för att åka till landvetter tillsammans var det några som starkt ifrågasatte min packning. Kanske speciellt mina fem par skor. Och av dessa fem par skor kanske speciellt mina guldiga ballerina skor. Nu tänkte jag ta tillfället i akt och skicka en liten upplyftande hälsning till dessa människor: jag har använt vart enda par skor, och man kan visst behöva ett par guldormskinnsimitationsballerinas i Etiopien:
 
 
/Andrea

En dag på Wiam

Publicerad 2013-03-14 20:33:35 i Israel-Palestina

Här kommer ett inlägg från Mia.
 
Nu har vi ryckt upp oss här i Bethlehem. Det var lite lagom deppigt i förrgår men nu ska jag berätta om gårdagen.
Jag tog ledigt från Laylac för att följa med Johanna och Becky till Wiam. Där fick förbereda för att hälsa över hundra besökare välkomna. Först en grupp pensionärer från England som var där för att lyssna på Zoughbi berätta om situationen här i Palestina. Vi fick leka affär också då gamlingarna kände att pengarna brann i fickorna. Allt ifrån Palestinasjalar till kors med Jesus på fick följa med tillbaka till England.
Nästa flock människor var ett gäng ungdomar från Indiana, USA. Meningen var att Amerikanerna och Palestinska ungdomar skulle dela med sig av sina liv och olika upplevelser. Då det var lite ont om Palestinier fick vi svenskar hoppa in. Synd om de som bara fick prata med oss. "Jodå jag har det bra". "Nedå jag har aldrig upplevt något hemskt". Efter ett tag tröttnade dem och frågade istället hur många IKEA-affärer det egentligen finns i Sverige.
 
Lagom till att det började krypa i benen hörde jag rop ifrån lekplatsen så då tog jag en sväng dit för att leka med barnen. Lite halvt motvilligt lånade jag ut kameran och fann nu över 100 bilder som är sådär halvbra. Men jag bjuder på en bild på mig och Miriam, Miriam framför muren, en söt tjej och världens lyckligaste Mia som får leka tillsammans med en tydligt uttråkad tjej. Kommer tyvärr inte ihåg de andra barnens namn, men nånting heter de i alla fall.

Att vara den enda som inte förstår språket

Publicerad 2013-03-13 20:27:57 i Bosnien

Jag vill börja med att varna känsliga läsare för att detta inlägg kan uppfattas som negativt. Detta beror på att jag skriver om vilken position och vilka svårigheter man hamnar i när man är den enda som inte förstår språket. Låt oss börja:

Nu gör jag det, igen.
2011 var jag sju veckor i Costa Rica. Jag kunde några få fraser Spanska och åkte till ett land där man knappt pratar Engelska. Även om min resa var ett äventyr så kände jag mig som ett vilset barn 99 procent av tiden. Ingen förstod mig, jag förstod ingen.
Nu 2013 ska jag vara tio veckor i Bosnien. Jag kan knappt ett ord Bosniska och människor här talar ogärna Engelska. Nu tänker ni att: Men Belma talar ju Bosniska... Jo precis. Belma är ett fint stöd och hon hjälper mig med vardagliga saker. Men hon kan inte skapa vänner och relationer åt mig. Att lära känna människor är att lära känna kulturen och att kunna fungera på sin arbetsplats (I mitt fall praktikplats). Trots att Belma inte gör något så lockas ändå dom vi möter att tala Bosniska med henne och kvar är jag, den enda som inte förstår språket.

Idag hade vi ett timmes långt möte/fika. 90 procent av tiden talas Bosniska och 10 procent av tiden talas Engelska. Det skrattas mycket, härligt! Jag förstår ibland och skrattar, inuti mig känner jag att nu börjar vi bilda en gemenskap, yes! Då mitt i skrattet säger någon något på Bosniska och alla skrattar ännu högre. Vips, så var jag ute ur gemenskapen igen.
Detta händer dagligen, jag känner mig obekväm i många situationer och trött av att ständigt försöka förstå vad som händer.  Man måste vara stark för att klara av detta och att göra det frivilligt.

Men... Vad vore livet utan utmaningar?

 
 
 
 
 
PS. Detta inlägg är skrivet för att dela med mig av min upplevelser och för att få stöd i situationen. Inte för att peka ut någon eller några, därför nämns inga namn. Även om inlägget låter negativt så trivs jag överlag bra i Bosnien och ser framemot att resa runt i detta land. DS

Dörrar öppnas!

Publicerad 2013-03-13 19:42:00 i Israel-Palestina

Cha Världen!
 
Johannes vid tangetbordet denna kväll (Peter vid diskon). Pete' gör ett enastående jobb som kock, diskare, golvtvättare och praktikat kompis! STORT TACK PETER, DU ÄR EN RIKTIGT FIN GRABB :) Här om dagen slängde han ihop ett eget produceat jordnötssmör... de ni ;) THUMBS UP! 
 
 
Var ett par dagar sedan vi rapporterade, tiden går... och tiden går snabbt!
Tänkte göra såhär, jag raddar upp lite sköna upplevelser och erfarenheter vi haft de senaste dagarna.
Börjar med ett skämt från vår husvärd och kontors kompis Samer:
 
- Varför var Jesus tvungen att födas i Betlehem och inte i Sverige?
- I Sverige fanns det inga "virgins"... !
 
SÖNDAGEN den 10/3 var en crazy dag! Jag (Johannes) såg på Nyllet (FB) för en vecka sedan, att Pastorn i kyrkan jag besökt när jag jobbade i Trondheim Norge, va på väg ner till Israel- Palestina för att tala i några olika kyrkor. Visade sig att han skulle hålla en samling 3 min från vårt hus... skapligt otippat! Kul för mig att få återse gamla vänner och hänga på ett möte! Dagen fortsatte med lunch hemma hos butiksbiträdet JIHAD och hans familj. Han fyllde förövrigt 22 samma dag. Vi hade med polkagrisar som present! Grymt trevlig upplevelse med många skratt och riktigt god mat
 
Jihand och delar av hans familj! :)
 
:) Märkligt hur gästfria människor är här nere och hur kontakter knyts! Peter och jag har sagt de flera gånger att tänk om Sverige kunde vara mer såhär. Folk hälsar på varndra på gatorna, bjuder in varandra, spelar biljard mm mm... hänger helt enkelt! De skulle inte behövas nått integrations arbete de skulle lösa sig själv! Vi svenskar är flitiga resenärer och där i utlandet förväntar vi oss möta öppna och lediga människor... men så tar vi inte riktigt med oss det hem?! Kom igen nu SVERIGE! 
På kvällen kom våra praktikant kompisar från Betlehem förbi. Mycket trevligt häng med majssoppa, guacomole och jordgubbar!
 
Pastor Frank jag och hans fru Ingrid!
 
Praktikant gänget! i Palestina! 
 
På jobbet forskar vi vidare med våra B-uppsatser... hmm... börjar ändå få lite riktning när de gäller dem och kan nog mycket snart komma utanför kontoret för att höra människors livsberättleser! Ska bli spännande! Många dörrar som öppnar sig där också, många som kan tänka sig att bli intervjuade :) Peter snickrar på ett arbete om Non-violence och jag ett om Kristna Palestinier. 
 
Peters och min summering av Israel - Palesina konflikten så långt lyder:
- "Tänk om man bara kunde vara vänner." 
 
Dagens dikt:
 
Valde att inte le
Du var redan sen
Ingen höll upp någon dörr
Trafikljusen lyste rött rött rött
Orkande inte att hälsa
Du tittade förbi
Inga ord
Bara en tom blick som trumfade din
Jag kom för nära
Du var redan arg
Knyten näve
Blev slag
Kastad sten
Första skottet hade redan gått
Nu var de fler än du och jag som såg rött
Hatet blev större
Människor dog 
Hämd
Röken i det lilla 
Blev en stor eld


Vår toa och sovrummet! Vem har lakanet med björnar på? Och vem har problem med att få sin filt attligga still inuti påslakanet? Dagen frågor!
Köket! 

Ett styck vardagsrum
 
 
 
Vårt hus/lägenhet... längst ner osv...
 

 Utsikt från vår balkong
 
 

 

 
 För er som inte vet... såhär funkar det i Israel - Palestina
 
 .... jaa... jobb toan med tillhörande papperskorg!
 

Hawassa, Etiopien!

Publicerad 2013-03-13 18:25:00 i Etiopien

Helsningar fran Hawassa!
Har kommer forsta inlagget fran Hawassa i Etiopien! Jamfort med de forsta dagarna som vi spenderade i hektiska Addis Abeba ar detta som paradiset. Vi (Cornelia och Malin) praktiserar i staden som er en av de finaste i landet, hit aker de lite rikare for att semestra. Det betyder ockso att kontrasterna mellan de rika och fattiga blir valdigt tydliga. Utanfor lyxhotellen star barnarbetare och hemlosa tiggare.
 
Organisationen vi ar placerade pa heter JeCCDO (Jerusalem Children and Community Development Organisation) och arbetar med ALLT. Nastan. I tre stadsdelar i staden bistar de fattiga, hemlosa och foreldralosa barn med pengar och skolmaterial, de har stodgrupper for fattiga kvinnor (Self Help Groups) de utbildar analfabeter, de har kampanjer for att stoppa spridningen av HIV (framst for prostituerade), de utbildar manniskor i urban agriculture och har kampanjer for att radda den stora sjon som finns har mot forgiftning och forsurning, med mera med mera.
 
Vara arbetsuppgifter pa JeCCDO an salange ar i stort sett att undervisa barn i engelska (detta gor vi tre formiddagar i veckan.. och det ar skitsvart) och att skriva och korrekturlasa dokument (8-17). Alla pa kontoret ar jattetrevliga och vi har fatt aka med pa nagra studiebesok ocksa! Det som ar klurigt med barnen ar att vi for det forsta aldrig har undervisat forut, och har ingen erfarnhet. For det andra kan barnen ingen engelska alls, och tyvarr inte engelskalararna heller... Barnen ar sa pass fattiga att de inte har rad att ga i vanliga skolan, och sitter hungriga och smutsiga pa lektionstimmarna. De ar dock valdigt glada over att vi ar dar. 'GOOD MOOOORNIG TEACHER!!" och pussar och kramar och bli nypen i det vita skinnet mots vi av varje morgon.
 
Vart boende ar ocksa bra, ibland finns det vatten, ibland finns det el, och vissa dagar finns det bade vatten och el samtidigt! SCORE! Nar vi inte har befunnit oss pa kontoret har vi varit pa flodhestsafari, brant oss i solen till 50 shades of pink, och promenerat runt i staden. Tyvarr ar det valdigt svart att fa tag pa internet har, men vi har nu antligen hittat ett kaf'e med uppkoppling.
 
Hors snart igen,
Cornelia och Malin

Drömmar om fältet

Publicerad 2013-03-13 00:05:12 i Peru

Jag länkar liksom Matilda till min privata blogg för en mängd bilder på vad jag gjort de senaste dagarna. En och annan matupplevelse också. Enjoy
http://creaadiem.blogg.se
 
Imorgon åker jag äntligen ut i fält! De senaste dagarna här på kontoret har varit rätt sega, eftersom det jag ska ägna mig åt under min praktik, är fältarbete. Så äntligen, äntligen åker jag! Vi stannar dock inte så länge pga. det rådande vädret. Vid regnperiod, som det är till slutet av mars här i Peru, sköljs vägarna bort och gör det omöjligt att ta sig ut i fält eller hem från fält. Så håll tummarna för mig att jag får ge mig av imorgon!
 
Såhär ser våra dagar ut... läsa läsa läsa. Och längta ut i fält, till verkligheten.
 
 
/Johanna
 

Hemlängtan i lilla Betlehem

Publicerad 2013-03-12 22:56:42 i Israel-Palestina

Ikväll har verkligheten och diskussioner kring allt mellan himmel och jord smugit sig på oss (Becky, Johanna och Mia) i vår lilla lägenhet här i Betlehem. Några tårar har fallit pga. olika detaljer som i vanliga fall inte hade gjort någonting alls. Men just idag så har det varit extra tuff, för idag kom den undermedvetna hemlängtan och känslorna bubblade upp hos oss. Finns inte så mycket mer att skriva om just idag eftersom vi är något ofokuserade och utmattade. Men det blir säkert mer att berätta efter imorgon då vi ska få storbesök av en grupp på ca 116 personer på Wi'am. Håll tummarna för oss!
 
Ni vet väl att Gud på den tionde dagen skapade guacamole och på den elfte KitKat och (idag) på den tolfte dagen skapade han Skype för att låta alla oss fattiga studenter hålla kontakt med våra underbara människor därhemma.

Etiopien

Publicerad 2013-03-12 10:52:00 i Etiopien

HÄJ på er klassen!

Vi (Andrea och Gabriella) sitter för närvarande på vårt kontor (en datasal) på vår organisation WISE (women in self employment) i Etiopiens huvudstad Addis Ababa. Solen skiner och termometern visar runt 25 grader varje dag. Huvudstaden i världens näst fattigaste land, även kallad Afrikas huvudstad, är en spännande, smutsig, högljudd stad full med kontraster. Spår efter de ekonomiskt priviligierades strävan efter modernisering och ett mer västerländskt levnadssätt syns tydligt genom skrytbygge efter skrytbygge som tornar upp sig i stadens centrum och enorma bilar som svischar förbi de små plåtskjulen där resterande befolkning bor. Luften bredvid vägarna är så smutsig så den ofta är riktigt svår att andas och sophantering verkar vara något som helt strukits ur stadsbudgeten. På vägen hem från jobbet förra veckan såg vi en kanske 12 årig flicka stå och hälla ut innehållet ur en stor soppåse från en hög bro, under bron ringlade en flod och längs floden bodde folk i små plåtskjul.  Vi, maniskt sopsorterande svenskar, stannade förstås och blängde på den lilla flickan men upptäckte snart att ingen av de övriga förbigående ens höjde ögonbrynen. Vi skrattar mycket, i brist på andra tillgängliga reaktioner, åt all o-logik som detta land ter sig ägna sig åt, här kommer några sköna exempel:

-          På Bole International Airport måste allt ankommande bagage scannas innan det får föras in i landet, alla ställer sig i en kö och låter sitt bagage scannas. INGEN människa kollar resultatet av scanningen eller att väskorna faktiskt blir scannade.

-          Polisanmälan av stulen Iphone (kan krävas av svenska försäkringsbolag), fyll i din farfars namn och din religion så får vi se om vi kan hjälpa dig.

-          Trafiken, den som tutar högst och kör fortast har oftast företräde, även när man kör i motsatt riktning på enkelriktad väg (notera: oftast).

Som vita unga tjejer får vi ibland lite mer uppmärksamhet än vad vi egentligen önskar, de populäraste orden att gasta efter oss på gatan är följande:

-          MIIIIIISSSTEEEER

-          SIIIIISTEEER

-          Where are youu?

-          Where are you goo?

-          I love you!

-          Loooking gooood

Vi är något osäkra på vad den önskade responsen på dessa ord/meningar är, så vi brukar svara något på svenska för att få lite jämnare fördelning på förvirringen. Arbetet på organisationen står stilla då vi blivit tilldelade rollen som bibliotekarieassistenter. Säkert ett jättespännande yrke, men inte speciellt givande för vår utbildning. Så när vår handledare kommer tillbaka på fredag blir det förhoppningsvis andra kanelbullar!

Här kommer lite slumpvis valda bilder;

 
1. Injera, Etiopiens "nationalrätt", lika eh.. Spännande som den ser ut!
2. Museumbesök innan gruppen splittrades
3. Sagda å där sopdumpning är populärt
4. Kontrasterna är rätt fina här i Addis Ababa, t.ex. skillnaden mellan bild 3 och 4..

Yei, Sydsudan

Publicerad 2013-03-10 19:12:49 i Sydsudan

Om någon trodde att jag (Matilda) och Gerd skulle bo mitt ute i Afrikas djungel så trodde den fullständigt rätt. Vi är äntligen framme på den plats där vi ska bo de kommande två månaderna, och hela resan har tagit oss närmare sex dagar.  Vi flög till Kampala där vi först stannade några nätter för att ordna med visum in i Sydsudan (Tydligen en väldigt nyckfull process då reglerna ändras hela tiden. Sydsudan som är världens nyaste land håller som bäst på att formatera sig och komma på hur saker och ting ska fungera) och handla supplies för arbetet med skolorna i Sydsudan. Vi lämnade Kampala fredag morgon och åkte jeep hela vägen upp genom landet, vilade en natt i Arua och kom över gränsen i går morse, kom fram till compound där vi bor vid tre-tiden. En minst sagt lång resa!
 
Vägarna från Arua och hit har varit närmare icke existerande, på vissa ställen har jag verkligen undrat om vi över huvud taget kommer komma fram.  Men vår monsterbil till jeep klarade allt, och med en van förare vid ratten kände vi oss trygga.
 
Här i Yei är det lugnt och fridfullt, som vilket semesterparadis som helst. Det är simpelt, latrinen är ett hål i golvet på en hydda och elen i väggen går på generator. Men Gerd och jag känner oss som miljonärer när vi har dusch (kallt vatten), elektricitet, gasspis och kylskåp! Mycket mer än vad folk i allmänhet har här i Sydsudan.
 
Landet är verkligen under utveckling kan man säga, på grund av ett mycket långvarigt krig med norr finns väldigt lite infrastruktur om någon alls, lite sjukvård är utvecklad och skolan finns tack vare missionärer eller andra organisationer som kommit hit för att hjälpa. Det är en spännande tid för detta nya land, mycket finns att göra och förhoppningsvis kommer mycket att hända här snart!
 
Vi hoppas kunna hålla er uppdaterade om vad som händer med oss här. Till dess, Salaam Aleikum.

Första helgen i Travnik

Publicerad 2013-03-10 11:59:13 i Bosnien

 

Vackra Travnik. Detta vatten ska komma från en å högre upp på bergen som är så rent att man kan dricka det direkt





Jag vid ån.

Ett förfallet gammalt hus, inte helt ovanligt i Bosnien.

Cevapi, tredje gången vi äter denna rätt. Är väldigt flottiga korvar i ett bröd som påminner om smördeg men gott är det!

På väg upp mot ett fort från ottomanska riket.



Där går man för att komma upp till fortet.



På bron upp till fortet.



Utsikten över Travnik.

Där är bron vi gick upp på.

Belma på väg ner igen.

Bosniens flagga.

Gravstenar i Bosnien som för mig såg annorlunda ut.



Här i Bosnien är allt bara bra. Ser framemot nästa vecka som blir vecka 2 på organisationen. Tjejerna som jobbar på CEM ska ta med oss för att shoppa på måndag.

/Marie
 
 

Bilder från Sydafrika

Publicerad 2013-03-10 11:04:46 i Sydafrika

På allmän begäran ska jag (Rickard) försöka mig på att ladda upp bilder från Sydafrika och WESSA nu. Internet är ytterst begränsat, speciellt på kontorstider. Därför försöker vi på helgen istället!
 
Vi har nu träffat vår handledare Jim som varit borta på en affärsresa tills i fredags. Han visade sig vara en alldeles förträffligt trevlig människa som verkligen tar hand om oss på ett makalöst gentilt sätt! Trots sin långa flygresa bjöd han hem oss på kvällen till en klassisk Sydafrikansk braai (grillfest) där vi också fick träffa hans minst lika gentila fru Liz och hennes bror Nathan samt några familjevänner. Ytterst trevligt. Enligt Unni satt Jim och nickade till lite under tillställningen, trött efter resan, vilket ytterligare stärker hans gentilitet! Ja, det är ett ord. Typ.
 
Igår skiftade vädret hastigt och både lustigt och inte lustigt från 30+ grader till 17 grader. Skönt för att vi slapp svettas som ovanligt varma grisar och mindre skönt för att vi nu huttrar lite även på dagtid. Nätterna är enligt yr.no runt 11 grader och vi sover i en svinkall, oisolerad stuga! Då tyckte vi att det var lite lagom jättepassande att åka iväg på en paddlingstur med Jim och hans syster Sally till Midmar Dam, en enorm konstgjord damm för att kontrollera vattenflödet i Umgeni River. Det var en ynnest att få åka med dessa trevliga människor till dammen. Förvisso var det ganska uppenbart ett område för rikingar men likt väl ett fint område! Kul också att åka kajak! Jim tävlar, i och för sig på en tämligen låg nivå eftersom han är i 50+-års åldern men ändå. Därför har han en semi-proffskajak, en sån där som man inte kan paddla med om man inte är extremt van. Ni som såg när SVT.s reportrar skulle testa olika idrottares sporter under OS i somras har en aning! Därför fick vi sitta i bak och plaska lite medan Jim satte en väldig fart - imponerande! Turen avslutades med en liten simtur i dammen - bättre det än att duscha i vårt svinkalla vatten hemma i stugan! 
 
Nu i eftermiddag ska vi äta lunch hos Sally (samma Sally som är Jims syster, alltså) och få tvätta våra skitiga och, av lite olika anledningar, extremt fuktiga kläder.
 
Jag har tyvärr inga bilder på zebror men de kommer. Hav förtröstan!

Umgeni Valley sett från vår stuga!

Umgeni Valley, när vi var ute på vår vanding. Vi gick i princip bara upp och ner men i 32 graders hetta är det ganska fullt tillräckligt faktiskt!
 
 
Två blekfisar på stranden med tillhörande skyline i Durban som är fina som stryk och vademecum! Och bacon. Stranden och skylinen alltså, inte blekfisarna..
 
Unni njuter av att vara framme vid Howick och Howick Falls. Sjukt mäktigt!
 
Dimmigt men fint. Aldrig hört talats om en damm där folk har båtar förut, men man tager väl vad man haver. Som det så inte alls speciellt jättevackert heter.
 
 
Unni sjuuuuukt taggad!
 
Unni visar skillzen med paddel-grunkamojsen.
 
Jag försöker mest inte vara i vägen. Med blandat resultat.

Åskväder african style!

Publicerad 2013-03-10 09:34:00 i Sydafrika

Unni Logård (skrivet i fredags men hade inte tillgång till internet förrän idag):

 

FREDAG! Den här första veckan hos WESSA har känts väldigt lång. Vi är alldeles slutkörda både Rickard och jag. Jag undrar när vi ska börja vänja oss vid temperarturer över 30 och solen… Den är stark hela dagen men vid halv sju blir det kolsvart. (Vi går upp kl 06:00 varje morgon för att vara på kontoret kl 07:30-16:30. Helt okej arbetstid men vi är en timme före Sverige och varken vana vid värmen eller rutinerna än och hjärnan jobbar på högvarv.) I morse var vi med en klass 12 på fältutflykt till Umgeni River som rinner genom Howick. Samma flod som jag och Rickard, Peter och Linnea skrev om i våras. Vi hittade ett band av sammanfogade Coca Cola-flaskor som bildade en flytande gräns tvärs över floden och vår guide Cara berättade att det var DUCT (Dusi & Umgeni Conservation Trust, en organisation som vi skrev arbetet runt i våras) som använde detta system för att fånga upp flytande skräp på väg ut ur Howick så att dessa föremål inte orsakade problem i vattenreningsanläggningen eller nedskräpning längre ner i reservatet. Så smart! Igår kväll började det blixtra när jag och Rickard spelade Skip-Bo efter middagen. ”Kom, vi går ut och sätter oss på verandan, det måste vara vackert att se alla blixtnedslag över dalen” sa jag, van vid svenska åskoväder. Rickard gillar inte åskan, men följde med ändå. Jag har aldrig varit med om något liknande. Det var som om vädergudarna var förbannade på oss på riktigt. Filmade en stund men när regnet kom och marken vibrerade av alla blixtnedslag blev det för mycket även för mig. Vi gick inomhus, det small till igen, närmare den här gången. Det var svårt att sluta titta ut för himlen var upplyst mer än den var kolsvart. Sliten mellan rädsla och fascination satt vi en stund på min säng. Det var svårt att prata för regnet slog så hårt mot taket att det dränkte alla ljud. Vi började så småningom känna att vi båda bara ville gå och lägga oss (klockan var runt 20:00) och drog på pannlamporna för att gå ut till badrummet och borsta bissingarna. Det small ett par gånger till alldeles i närheten men när jag väl lagt mig och läst en stund började det dra bortåt. Människan är en så satans liten skit på jorden ändå, och så hjälplös inför naturen. Vi är alldeles för kaxiga! I morse berättade Cara att blixten slagit ner i grinden in till reservatet så den är trasig. Grinden ligger ca 500 m från vår stuga, inte konstigt att marken skakade. Just nu är klockan lunch och jag sitter i vårt fristående kök och skriver. Vi var så trötta efter fältutflykten i morse så vi sov en stund, Rickard har inte kommit upp än. Zebrorna tågade in nyss och jag kan se dem utanför fönstret.  De gillar att hänga runt vårt hus för det finns gott om skugga här. Om jag öppnade fönstret och stack ut armen skulle jag kunna klappa en zebrarumpa! Det är inte dåligt! Undrar hur Rickard ska ta sig fram till köket… Det löser han säkert! Höhö… (Ni som känner Rickard vet att han inte är så bra med djur. Eller rättare sagt inte van vid djur. Detta roar mig allt som oftast.) Jag tror jag ska passa på att äta upp de sista kokoskakorna innan han vaknar!

Bifogar diverse bilder från vår första vecka i Sydafrika!

Tjingeling! 

Bild 1: På Landvetter med våra flygbiljetter!
Bild 2: Zebraföl utanför vår backpackerstuga i Umgeni Valley Nature Reserve
Bild 3: Jag och Rickard framför Howick Falls i måndags (synd att vi blockerar den vackra vyn!)
Bild 4: Badar fötterna i Durban South Beach förra söndagen! 

Djupa dalar och höga (stjern)berg

Publicerad 2013-03-09 22:43:00 i Israel-Palestina

Igår (fredag) var Mia och Amanda ledig då muslimerna har fredagsbön och deras organisation verkar vara lagd åt det hållet. Typ? Däremot så gästade dom Becky och Johanna på Wiam istället, barngrupper ute i solen, lunch ute i trädgården och utfrågningar av pojkscouter kantade dagen. Vi fick bland annat frågor om det finns snabbmat i Sverige? Varför vi i västvärlden tror att alla Palestinier är terrorister och om vi i Sverige får ha korta kjolar på oss?
(Mycket skratt blev det och ännu ett steg mot att få en större förståelse för befolkningen här)
 
 
Vi blev sedan medbjudna att delta i en kristen fredagsbön, mitt i olivlundarna utanför Beit Jalla (Granne med Betlehem) Då det var en skara människor som samlats för att be om att deras mark skulle få bevaras och förbli palestinskt och inte hamna i klorna på Israelerna och bosättare som kommit allt närmre. Fantastiskt landskap! Vi stötte även på en hop med svenska präster som deltog och som var här i Palestina på besök.
 
 
 
 
Idag (lördag) började vi dagen med att fira alla kvinnfolk här i världen! Eftersom det var fredagsbön och helgdag för muslimerna igår så sköt de upp firandet en dag. Så idag samlades en massa kvinnor men också en heldel män i Betlehem peace center (som för övrigt är uppbyggt av svenska SIDA) där män och kvinnor höll tal men det bjöds också på den palestinska folkdansen dabke. En blind pojke körde poesi så att kvinnorna runt omkring oss började gråta. Vi dock förstod ingenting då allt var på arabiska (förutom filmen islutet som hade eng. textning) Sedan var det kaffe och te på restaurangen bredvid, vi träffade en man vars namn vi inte kommer ihåg som är någon form utav domare här på västbanken, det blev lunch för att sedan ännu en gång bli medbjudna på en sightseeing tur med Zoughbi. I hans pigga lilla bil som gärna slutar fungera i de mest branta upp och nedsförsbackarna tog vi oss utanför Betlehem. Vi hälsade bland annat på en skola som ligger i Area C (Det tillhör västbanken och palestina men är under Israelisk kontroll när det kommer till det militära).
 
Vi fortsatte sedan färden mot grönare höjder, vi stannade till på en vingård och handlade på oss några flaskor lokalt producerat vin. Väl hemma fick vi besöka släktingar till Zoughbi som bor precis bredvid oss. Alla är väldigt trevliga och välkomnande, så där ska vi nog hälsa på snart igen och lära oss baka godsaker.
 
 
 
 
 
 
Nu vankas det middag, fisk och potatis från marknaden, och efter det är vi väldigt spända på resultatet i Melodifestivalen!
 
 
Ni vet väl att Gud på den åttonde dagen hade möte med Christer Björkman för att på den nionde dagen skapa Melodifestivalen?
 
 
 

Lätt lurade...

Publicerad 2013-03-09 21:31:00 i Israel-Palestina

God kväll!
 
Jag ska åter igen göra ett försök att skriva ett KORT inlägg, vi får se hur det går...
 
Gårdagen var chill, allmänt lungt på kontoret och eftersom det är fredag så är det vilodag för muslimerna och det kändes som om hela Beit Sahur sov hela dagen. 
 
Jag och Johannes var ute på vår andra joggingtur här i Palestina och efter att precis ha klarat av backen som får alla andra backar att framstå som planmark så kännde vi att nu ger vi upp, vi orkar inte mer. Men i precis rätt ögonblick så fick vi sällskap av de sötaste barn jag sett. Två pojkar och en flicka, inte mer än 5-6 år gamla, sprang med oss och höll våra händer i kanske 100-150 meter. De gav oss energi och styrka att fortsätta resten av vår runda.
 
Efter träningen så gick vi för att testa resturangen Millers som vi hade blivit rekommenderade, det vi inte visste var att det finns två resturanger som heter Millers och de ligger nästan brevid varandra. Vi tog nog fel resturang men det löste sig bra ändå. När vi beställde dricka så ville vi ha Taybeh beer (Lokalproducerat palestinskt öl. Fantastiskt gott! Har ni inte provat än så är det dags) 5 minuter senare så kommer servitören in genom ytterdörren och 30 sekunder senare så kommer han med vår öl, då har han varit och handlat två öl till oss. Fantastisk service!!! Blev för övrigt pizza till middag. 
 
Idag har varit en fullspäckad dag, Jag och Johannes tog bussen in till Betlehem för att kunna ta bussen till Jerusalem. Vi hade fått vaga intruktioner från Eva om hur vi skulle hitta till bussen som skulle ta oss till Jerusalem, när vi hade gått en stund och började känna oss lite lagom vilsna så frågade vi två taxichaufför om vägen (dum idé), den ena pekade åt ett håll och den andra sa att han kunde köra oss till Jerusalem för 15 shekel(bra deal då bussen kostar 7 shekel per person). Det visade sig att han körde oss till busshållplatsen (som tydligen bara låg 300-400 meter längre bort), inte Jerusalem (vi kände oss som lättlurade dumma turister). 
 
Vi fortsatte dagen med att agera som naiva turister och köpte bl.a. Jerusalems dyraste vatten. 
I Jerusalem så gick vi på muren runt gamla staden och besökte olivberget.

Nedan så kommer en herrejösses massa bilder som tog en herrejösses massa tid att ladda upp.

Bosättning

Fänkålssoppa och guacamole från häromdagen
 Myror
Johannes och mur
Mur och Johannes

Jerusalems skyline

Johannes och ett träd
Olivberget

Marknad 

Johannes efter en glass på Olivberget
Arab på en åsna

Två typer av transportmedel, i stigande pris från höger till vänster.
Världens underbaraste människa, min resekompis, rumskompis, kollega och bästa vän.


Crossing the border into South Sudan.

Publicerad 2013-03-08 19:43:34 i Sydsudan

Tommorow Matilda and I (Gerd) finally reach our destination;
Yei, South Sudan!
We arrived in Uganda on Tuesday( the 5th of March) and have been living in Uganda so far. Tomorrow (Saturday) we will cross the border into South Sudan in a jeep made for rough terrain. I can't wait!
There is a lot to tell but this will be all for now.
Matilda and I are waking up early tomorrow and we need to get some rest before the bumpy ride.
Right now Matilda is brushing her teeth and looking at a big gecko on the bathroom wall...

Min första vecka på Ambassaden!

Publicerad 2013-03-08 12:20:31 i Sverige

Nu är det dags för hon som efterfrågade denna bloggen och är en av dom med den bästa täckningen av alla, men ändå är detta hennes första inlägg. (Måste tillägga att jag aldrig bloggat så det kan komma inlägg när som helst och hur som helst) Det blir ett långt inlägg idag med kort om lite allt möjligt om min första veckan.

Kort info om min VFU plats och mig:

Jag gör min VFU praktik på Kosovos Ambassad i Stockholm. Jag vill jobba internationellt (därför jag valde IA programmet) så denna praktik plats kommer ge mig en riktig bra fördel inför framtiden. Jag hade lätt velat åka till Afrika, Asien, Sydamerika eller Mellanöstern, men tror att det personligen inte hade gett mig så mkt. ( i Balkan har jag vart flera gånger). Det är klart att jag är intresserad av som händer runt om i världen men tror att det personligen hade gett mig mer om jag stannat i Sverige. 

Så varför Kosovos Ambassad frågar man sig..? Det är så att jag föddes i Kosovo och kom till Sverige 1992 då kriget började eskalera. Det har bidragit till att jag är intresserad av dels konflikter och konfliktlösning, men också vad som händer i världen. Efter alla dessa år i Sverige (har åkt på semester i Kosovo) vill jag gärna göra något för Kosovo. Något mer som bidrag till att jag sökte till IA var för att jag är intresserad av migrationsfrågor och integrationsfrågor och som många i klassen vet har det varit en del sådant under utbildningen.


Mitt exemplar av Kosovos grundlag! 


Kort om Kosovo: 
Kosovo har tidigare varit en provins i Serbien, och under slutet av 1980-talet ville de göra sig självständiga. Men Serbien ville inte det och ett krig utbröt. Det pågick fram till ca 1998 och Kosovo började bygga upp sitt land efter detta. Efter kriget har det hållits förhandlingar för att Kosovo ska bli självstädigt, men Serbien har nekat det i flera år. Kosovos regering bestämde 17 februari 2008 att utnämna Kosovo självständigt utan Serbiens godkännande.  Samtidigt vill Serbien in i EU men får inte förrän de har skapat bättre band med Kosovo och accepterar deras självständighet. 
Nu är politiker från Kosovo och Serbien och andra internationella politiker (även Sveriges utrikesminister Carl Bildt kommer att delta i vissa möten) för att komma fram till en bra lösning (förhoppningsvis!)


Jag älskar Stockholm stora fönster, det kommer in så mycket ljus :) Detta är utsikten från mitt kontor ialla fall! 



Massa press Review som jag får läsa! Te och massa sött blir det mycket av :)
 
Kort om den första veckan:

Vädret är några få minus grader med (riktigt) kalla vindar här, men solen lyser ialla fall. Här sitter jag nu med ett te och är en omvärldsbevakare/ omvärldsanalytiker. Jag sitter mycket framför datorn och läser in mig på saker och media och bevakar politiska händelser runt om i världen men mest Europa och Balkan. Min uppgift är att skriva press release som vice ambassadören ska läsa, för att sen skicka vidare till andra av Kosovos ambassader runt om i Europa. Kosovos ambassadör är för tillfället inte i Sverige, han befinner sig på uppdrag i Bryssel där det pågår förhandlingar mellan Kosovo och Serbien så för tillfället är vi bara 5 st här. 

Denna vecka har jag skrivit press releasen på engelska för att komma in i uppgiften, men från och med nästa vecka ska jag skriva på Albanska. Det ska bli spännande för det är mitt modersmål och jag vill gärna förbättra den mer!  

De som arbetar här är trevliga och har bemött mig bra. Vi är för tillfället 4 st kvinnor och en man som är viceambassadör/ ambassadörens rådgivare. Jag har fått ett litet kontor i slutet av korridoren, och de brukar komma in och kolla läget och frågar hur det går för mig. Eftersom två har andra konsulära uppgifter så träffas vi inte så ofta, bara under lunchen. Men ibland kan vi gå in hos varandra och prata lite kort och lära känna varandra. Mina arbetstider är 10-15, men får så klart sitta mer. Rätt okej för att sitta vid en dator hela dagen!

”Sightseeing”:
När det gäller att se mig omkring i Stockholm så har jag hunnit utforska lite men mer kommer jag göra så klart! Jag kom till Jakobsberg (där jag kommer bo under praktiken) en fredag eftermiddag och på lördag kväll var jag ute och åt med några bekanta. Första veckan är min så kallade ”lära – vägen - veckan” så jag har för tillfället bara lärt mig hur jag kommer från hem till jobbet. Jag har köpt ett SL kort som tar mig runt överallt i Stockholm området så kommer bli en del att utforska.  Jag har som mål att se/besöka minst 5 olika ställen varje vecka, typ museer, byggnader, statyer mm som är intressanta! Jag ska absolut inte missa att gå till Albaniens ambassad på Lidingö heller! Har även bott i Åkersberga innan och vill gärna dit med någon dag. Har även lite bekanta på Ljusterö, en ö utanför Åkersberga så dit kommer jag absolut åka till. Tur att man har så lång tid på sig och vädret börjar bli bättre med 

Jag bor hor några bekanta som min familj känner sen vi bodde i Åkersberga för länge sen. De bor i Jakobsberg men eftersom jag är van pendlare (brukar åka Nässjö – Jönköping) är det inga problem med knappt 20 min in till Stockholm från Jakobsberg och tågen är väldigt punktliga här i Stockholm, vilket jag gillar grymt mycket! Det är så bra för jag hinner uppdatera mig om vad som hänt under natten på tåget.

 
Nån byggnad som jag har promenerat förbi varje dag nu denna veckan men vet inte vad det är får någon..Ska ta reda på det!
 

Uppsatsen:

När det gäller uppsatsen vet jag inte än vad jag ska skriva om. Det finns så mycket att skriva om men snart måste jag komma fram till vad jag ska skriva om och iallafall försöka börja undersöka lite under helgen. 

Jag ska försöka uppdatera oftare och så klart lägga massa bilder på mig och bilder på Stockholm! Eftersom det är en ambassad så kommer jag inte kunna ta så många bilder där inne men det kommer upp mycket annat. Håll utkik för det kan komma inlägg när man mins anar det!
Om det dyker upp frågor, tips eller bara kommentarer så är det bara att skriva!

 // Ardita 

 

En dag

Publicerad 2013-03-07 21:32:00 i Israel-Palestina

En bra dag, en lugn dag, en skön dag, en födelsedag!
 
Grattis Zoughbi som fyller 50 idag!
 
God mat och californication avslutade denna dag. Sov så gott världen
 
Ni vet väl att Gud skapade Wifi på den sjunde dagen (så att han kunde utnyttja vilodagen till fullo, genom bra serier såsom californication)
 
//
Mia, Johanna, Becky och Amanda

Rundtur i Travnik

Publicerad 2013-03-07 21:28:27 i Bosnien

 

Lite utsikt men vi har bara tagit oss en bit upp på berget. Såhär ser det ut, vi bor i mitten omringade av berg.
 

Rester efter kriget finns på många ställen.
 

Belma och vår handledare på rundtur i Travnik på väg mot den kände författaren Ivo Andric's hus.

En av många moskeér

Flera gånger om dagen hör vi böneutrop från moskeérna
 
En segregerad skola i Travnik, i mitten är det en kyrka. Den blå sidan tillhör kyrkan och är därför fin och renoverad, finansierad av Vatikanstaten. Den gula sidan tillhör inte kyrkan utan är muslimskt (Bosniaker) den sidan är klottrig och nedgången. En kvarleva av kriget, dock är detta inte normalfallet på skolor i Bosnien.
Här bygger man upp en ny skola som ska tillhöra Bosniakerna så att hela skolan på förra bilden ska tillhöra katolikerna. Men som jag sagt tidigare är den politiska processen i Bosnien komplicerad och långdragen därför har byggnaden under många år sett ut såhär.
 
/Marie
 
 
 

Kindness is a language which the deaf can hear and the blind can see

Publicerad 2013-03-07 21:22:00 i Peru

Igår efter lunchen började jag känna mig risig i magen, den har varit lite bubblande men igår mådde jag riktigt dåligt. I kombination med tid- och kroppsomställning, nya matvanor och en ihärdig förskylning har det nog framkallats. Somnade redan vid sju och vaknade 12 timmar senare, fortfarande helt slut. Idag är jag hemma från jobbet. Vilar upp mig. Otroligt behövt efter ett 2013 som startat i förskylningens tecken, där vila inte varit prioriterat i ett hektiskt liv. 
 
Här i Peru existerar inte stress. Bortsätt från den livliga trafiken kanske. Något jag vet existerar, det är mänsklighet. Och vänlighet. I mitt hem finns det fem andra rum som vätter ut mot innegården. I ett av dera, min närmaste granne, bor en peruansk äldre kvinna. Jag har bara träffat henne en snabbis och hejjat innan men idag när hon hörde att jag var risig kom hon och knackade på. Hon tog min hand och tog med mig till trädgården, där det odlades alla möjliga örter och växter, hon visade mig en ört vid namn Hierba Santa. Den sägs hjälpa mot allt, feber, förskylning och diarré i mitt fall. Den dricks i varmt vatten, som mate, i en normalstor kopp ska man ha i tre blad och ta tre gånger om dagen. Mia, som min granne heter, visade runt mig i trädgården och berättade om olika växter och vad de hjälper mot. Hon sa att jag alltid fick gå dit och ta, när jag än ville. Innan vi gick lossade hon några blad från plantan Hierba Santa, bad en stilla bön för min hälsa och gav mig tillsammans med ett leende. Hon sa "Qualquier cosa, estoy aqui por ti" som kan översättas till att oavsett vad, så finns hon här för mig. Tänka sig att en människa jag knappt pratat med kan ge så mycket vänlighet och kärlek, till en främmande människa. Det finns fantastiska människor, Mia är en. 
 
 
Någon timme senare när jag satt ute på innegården och tog lite luft kommer hemhjälpen med ljuvlig tallrik soppa. Till mig. Mia har kokat soppa. Till mig. Underbara människa. Den bästa grannen i världen. Känner mig redan bättre. När jag satt ute och avnjöt soppan passerade andra grannar förbi och gav mig alla möjliga tips om hur jag ska bota min mage, hursmorsknep som att dricka oreganoolja till att äta överkokt ris. Fint. Vädligt fint. 
 
 
Jag älskar det här. Här mår jag bra. Här hör jag hemma. 
 
Nu öser regnet ner utanför fönstret. Jag ska ta mig en varm kopp té och mysa ner mig i sängen med en god bok. Munken som sålde sin ferrari heter den. En handbok om livet nästintill. 
 
 kram från Johanna

Landet av (o)ljud

Publicerad 2013-03-07 20:14:51 i Israel-Palestina

God kväll på er!
 
Nu sitter vi här jag (Peter) och Johannes, mäta och nöjda efter en god middag beståendes av gårdagens fänkålssoppa (gjord helt på lokalproducerade palestinska råvaror) och pitabröd med hummus och avokado, om än något frusna då temperaturen innomhus är av det kyligare slaget. 
 
Ska försöka att i korthet gå igenom de senaste dagarna utan att tråka ut er kära läsare allt för mycket. 
 
I tisdags så fortsatte arbetet med att läsa alla dokument, foldrar och böcker som vi fick i måndags. Vi fick även tillökning på kontoret i form av Eva, en tysk volontär som ska jobba på ATG under ca en månad. Eva läser Political sience på Universitetet i Bremen och har just nu lov i en månad så hon passade på att åka ner hit för att skriva en liten forskningsrapport åt ATG. Eva har tidigare bott i Betlehem i 13 månader och volontärarbetat på olika organisationer i området, så hon kan prata arabiska och lär oss att hitta i Beit Sahur och Betlehem. 
 
Eva har även tagit på sig uppgiften att försöka lära oss att dricka arabiskt kaffe och prata arabiska. Vi fick första lektionen i tisdags och vi försöker att hålla ett bra tempo med ca 5 ord eller fraser och en kopp kaffe om dagen. 
 
Hon introducerade oss även för organisationen AIC (Alternative Information Centre) som är lite av en samlingspunkt för alla volontärer i området och vissa openminded palestinier. De har ett litet bibliotek där vi kan låna böcker för vår uppsats samt föreläsningar på tisdag- och lördagkvällar så vi passade på att gå dit på kvällen då de skulle visa en dokumentär om palestinska kvinnors situation med efterföljande diskussion med två palestinska kvinnor. 
 
Dokumentären var bra och vi började förstå den hopplöshet som de känner men det var inte förens vi fick höra de två kvinnornas berättelser om sina liv och om hur de dagligen blir diskriminerade och trakaserade som vi verkligen fattade hur allvarlig situationen verklingen är. Att höra hur deras drömmar har krossats som glas mot sten medans vi just nu lever våran dröm ger en perspektiv på sitt liv.
 
Vi var även ute och provade våra löparskor på eftermiddagen då Johannes i ett försök att beskriva hur mycket backar det finns här kläckte ur sig "Det är rejält ockuperat här" vilket i och för sig är sant. 
 
I onsdags så fortsatte våran arabiska lektion med 5 nya ord och fraser samt en kopp arabiskt kaffe. Vi träffade även en grupp svenska pensionärer som skulle vara här och volontärarbeta på olika organisationer i 3 veckor. De var del av en studiecirkel för seniorer från Mullsjö folkhögskola. Ett roligt sammanträffande.
 
När det var dags för lunch så åkte vi in till Betlehem ( 5min med buss) för att äta falafel med Amanda och Mia. 
På eftermiddagen så hade vi ett möte med vår handledare Dafer om våra uppsatser som de vill att vi ska skriva om hur vi skulle kunna kombinera dem med våra B-uppsatser som vi ska skriva när vi kommer tillbaka till Sverige. 
 
Idag (finally!) har vi fortsatt att läsa, jag har börjat läsa in mig på ämnet som jag planerar att skriva min uppsats om och Johannes har läst klart boken Blodsbröder som han hoppas ska ge honom tankar, ideér och inspiration till sin uppsats.
 
Till lunch så blev det falafel i bröd på det lokala falafelhawket (vilket är det hittils bästa och billigaste stället, 16kr för falefel i bröd, tre extra falaflar, extra hummus och en läsk), maten avnjöts i solen på ett torg i närheten, där fick vi även sällskap av en schyst kille som bjöd oss på tuggummi, solrosfrön och godis som smakade kaffe. 
 
 
 
Allt var frid och fröjd på kontoret tills ca. kl.14 då det började spelas blåsinstrument i skolbyggnaden brevid kontoret, förmodligen en framtida stjärna som spelade men än har han långt kvar. Han fick snart hjälp av en kompis som också hade svårt att hitta tonerna och kl.14.30 så började kyrkan intill kontoret att ringa i sina klockor. Kyrkan fortsatte sen att ringa klockor konstant i över 30min. En härlig kakafoni av ljud. 
 
På hemvägen så stannade vi för att köpa bröd i den lokala affären när Johannes lyckades få oss inbjudna till en av killarna som jobbade i affären på häng hos honom på Söndag med tillhörade diskotekbesök. Jaaaaha... vad säger man, Varför inte... killen hette ju ändå JIHAD ;) 
 
Vi mötte även en skock får mitt i vägen.
 
 
Vi avslutade dagen med en promenad bland olivträden i dalen nedanför vår lägenhet.
 
Dagens dikt
 
Vandrade där
Bland olivträds knotiga karaktär
Gammla, de var var här innan all misär
Men ännu är bladen hoppfullt gröna i deras kronor
Deras stamar har böjts av tid
Alla dessa tankar när vi passerade förbi
Hur lever vi våra liv
Vad gör jag med min tid
Förbi förbi... snart är allt förbi
Men de står kvar, olivträden
De ger liv, liv ja liv!

 

Lapalala Wilderness

Publicerad 2013-03-07 13:28:00 i Sydafrika

Dumelang from South Africa!
 
We are spending our first week here at Lapalala Wilderness School and are enjoying the sun, the animals, the views and the wonderful staff. Lapalala Wilderness is a natural reserve with many animals like warthog, monkeys, baboons, giraffes, zebras etc. We have seen all of the mentioned game, but has yet only heard a hippo since it was concealed by the dark.
 
This week we have mostly been observing the activities being held by the educators as well as interviewing some of the staff to get a overview of the organisation. The next step is to develop some kind of analyzing tool in order to evaluate the impact of the organizations work with Environmental Education (EE) in the communities.
 
Unfortunately, our internet is really slow or no nonexistent, so there wont be any pictures of this beautiful paradise in a while. Cheers!

Greetings from the land of rock-hard beds!

Publicerad 2013-03-07 08:35:26 i Indien

Här kommer äntligen det efterlängtade inlägget ifrån Indierna! Vi har alla kommit fram till vår organisation (BAIF) i Pune, en stad öster om Mumbai. Det är varmt och färglatt och dammigt. Vi bor någorlunda spartanskt, med stenhårda sängar och hinkar istället för duschslang. Men synd att klaga! Värmen uppskattas vara runt 35 grader och är mäkta uppskattat utav alla närvarande förutom möljligtvis Erika som saknar snön... Norrlänningar. Hittils har vi mest ätit oss igenom våra dagar! Indisk mat i stora mängder. Har shoppat lite traditionella Indiska kläder också, men inte fått något tillfälle att ha på dom ännu, lovar att bilder kommer då den dagen är här. Chockerande nog har vi alla sluppit magsjuka än så länge, men det går lite upp och ner om man säger så.
 
Vi har börjat lite lätt på organisationen med introduktinsdagar och lite utbildning om vad dom gör. Vi har lärt oss kortfattat om Indiens historia och vad organisatonen gör för något. Allvaret börjar för oss om ca två veckor då vi ska ut på landsbygden och få arbeta mer i fält. Då är inriktningarna women empowerment (Michaela, Johanna & Victoria) och child education (Tone, Amanda & Erika). 
 
 
 
 
The rock-hard beds..
The hostel
 
// Erika, Johanna, Tone, Amanda, Victoria och Michaela 
 

Framme på WESSA

Publicerad 2013-03-07 07:23:00 i Sydafrika

Rickard skriver...

Efter några riktigt härliga dagar i Durban har vi nu äntligen kommit fram till vår organisation WESSA (Wildlife and Environmental Society of South Africa). De har sitt huvudkontor i utkanten av en nationalpark som heter Umgeni Valley. Parken ligger precis bredvid en liten stad som heter Howick, och shit Maj-Britt vad bedårande vackert det är här! Jag och Unni bor inne på reservatet och vaknar varje morgon med utsikt över delar av dalen. Tyvärr har ett bostadsområde upprättats precis utanför reservatet för ett par år sedan istället för den skog som vi fick berättat för oss stod där tidigare. Det blir onekligen en lite märklig kontrast med en vacker nationalpark och ett modernt villaområde sida vid sida.

I tisdags fick vi dessutom möjlighet att vandra i dalen med härliga Matt som gör någon form av praktik här på WESSA. Jag har inte riktigt förstått hur det fungerar men han vill jobba med bevarande av parken på något sätt. För att kunna göra det går han någon form av lärlingsutbildning, kanske? Ja, jag vet inte riktigt som sagt. Hur som helst erbjöd han sig att ta mig, Unni och Lejanne (volontärarbetare från Holland som kom hit i princip samtidigt som oss) på en vandring ner i dalen. Packade med massa vatten och mitt visakort (ja, det var kanske inte riktigt meningen att det skulle komma med, men vem vet vad vi skulle hitta i dalen) och väl insmorda med solkräm begav vi oss av. Trots att vi gick vid niosnåret var solen brännande het på våra vinterbleka nordeuropeiska hudar! Jag hade kallt sagt att någon hatt behöver jag minsann inte, men om jag ska vara efterklok skulle jag säga att jag var lite lätt dum i huvudet i och med det uttalandet. Vandringen ner var otroligt vacker: dalen är väldigt rik på subtropisk vegetation och inhyser en mängd ovanliga arter av både flora och fauna. Matt var fantastiskt duktig som guide, visade oss en massa intressant och svarade kunnigt på våra frågor. Vi vandrade bland annat förbi två vattenfall, en hinderbana som används bland annat i teambuildingsyften och över två åar-ish där mina Gore-tex skor fick visa om de höll vad de lovade. Svaret på den frågan blev ja, så länge vattnet inte gick över kanten (vilket det såklart gjorde). Vi vågade inte gå jättelångt, det var trots allt runt 32 grader och vårt vattenförråd var kanske inte vad man skulle kunnat önska. Dessutom hade våra nästan genomskinligt vita armar nog tagit sig an en smått illröd färg om vi fortsatt så mycket längre. Nu klarade vi oss riktigt bra faktiskt. Lita på att vi gör det igen med mer vatten, mer färg på en armar och ben och mer hatt på mitt huvud och att vi då går väsentligt längre!

Innan vi kom hit hade vi hört att zebrorna som lever i parken kunde komma till kontoret och att de till och med hade satt upp en skylt i korridoren som statuerade att zebror går först. Trots vetskapen om att zebror hänger på området blir jag fortfarande lika chockad när jag går ut från vårt kontor och möter ett gäng zebror tre meter bort som lugnt betar på det aningen torftiga gräset. Det är verkligen fascinerande att de väljer att hänga bokstavligt talat i korridorerna när de har en nationalpark på runt 1000 hektar att röra sig i om de så hade önskat. Vi har båda haft lite lustiga upplevelser än så länge, bland annat har vi båda fått gå en rejäl rundsväng för att gå på toaletten inne på kontoret eftersom det stod 5-6 zebror i den smala gången och tyckte skuggan var alldeles förträffligt trevlig just där just då. Vid vår första frukost vid vår boning fick vi snällt flytta på oss för att gräset såg ju lite extra gott ut just där vi satt. När de stod utanför vår köksdörr i måndags eftermiddag fick vi ändå försöka ge sken av att vara de som bestämmer. Min vapendragare Unni, som är ganska van vi hästar, tog initiativet och skramlade med nycklarna. Det fick dem att flytta sig en meter eller två vilket gjorde att vi kunde smita in och laga vår efterlängtade kvällsmat. Jag hoppas efter resan bli känd som mannen som pratar med zebror. Hur det till slut blir med den saken är en annan femma. Oavsett tycker jag att det är väldigt fint att människor och djur lyckas leva sida vid sida i sådan harmoni.

Förutom vandringar och möten med zebror har vi ju faktiskt en praktikplats att sköta! Vi har inte kommit sådär förfärligt långt på själva arbetet än så länge. Vi började faktiskt på riktigt idag (onsdag) med att kolla in SADC-REEPs hemsida och se om det var något som kunde fixas till där (ja, var svaret på den frågan). Vi har också haft ett möte med Tich som jobbar med SADC-REEP och bland annat samarbetar med svenska Sida och SWEDESD. Vi hade en väldigt trevlig sammankomst i en liten dunge (såklart omgivna av zebror) där vad vi ville göra var viktigt och att vi till stor del kan styra vår praktik åt det håll vi känner för. Det kan därför hända att vi tar en liten lätt tripp till Lesotho, Botswana eller varför inte Namibia!? Ytterst trevligt, säger jag och jag tror att Unni utan att riktigt vet varför nickar medgivande just nu. Tich har även varit vänlig nog att hjälpa oss skaffa Sydafrikanska SIM-kort till mobilerna (något man inte kan göra här utan att ha med sig sig ID-kort och adress). Så nu väntar jag bara på att min fästmö sen en och halv vecka Matilda ska göra detsamma i Sydsudan så att jag kan få höra hennes vackra stämma igen.

Nu är klockan faktiskt 21:05 här nere och det innebär hög tid för sänggång! Det har varit mörkt (som i kolsvart) sen 19:30 och vi vet att vi kommer bli väckta vid sextiden imorgon bitti av de mycket trevliga fåglarna som skriker lite försynt precis utanför våra fönster.  Vi har ytterst begränsad Internetåtkomst just nu vilket förklarar bristen på bilder och det faktum att detta inlägg kommer publiceras imorgon. Jag följer i min eminenta klasskamrat Johannas fotspår och slänger in ett par länkar till de organisationer jag hittills stött på.

http://wessa.org.za

http://www.sadc-reep.org.za

Mycket nöje där ute!

Kramar

Rickard

En dag i konflikternas land

Publicerad 2013-03-06 18:33:00 i Israel-Palestina

Idag har varit en jobbig dag för oss alla fyra.
 
Amanda och Mia fick vara med och lyssna på historier om palestinierna, deras problem, hur israelerna arresterar människor utan anledning och hur människor skjuts ihjäl framför sina familjer..
 
Johanna och Becky fick idag vara med om hur det är för en palestiner att ta sig från Betlehem till Ramallah, en resa som egentligen borde ta 20 min men tar 1 och en halv timme på kringel och krok vägar, där checkpoints ska passeras mer än en gång. Under resan fick de även bevittna ett våldsamt bråk.
 
Så mycket hemska saker, så mycket frustration men ändå är så många människor hoppfulla och ler.
 
Ni vet väl att Gud skapade Zoughbi Zoughbi på den sjätte dagen..
 
Detta är en bild över Deheishe flyktingläger där det bor över 15.000 människor på mindre än 1 kvadrat kilometer. (Det är här Amanda och Mia gör sin praktik.)
 
 
 

Politik i Bosnien

Publicerad 2013-03-05 20:57:00 i Bosnien

Nu är det andra dagen på organisationen. Dagarna är långa samtidigt som dom går så fort. Redan nu känns det som att jag har lärt mig en hel del men det finns såklart mängder kvar att lära.
 
Gårdagen började med en lång frukost i lägenheten. Vid 11.00 mötte vi vår handledare vid CEMs kontor, som för övrigt ligger ca. 100 meter från lägenheten. Tillsammans åkte jag (Marie), Belma och handledaren till en av Travniks skolor. Där hade CEMs ungdoms volontärer en uppvisning av deras teater. Teatern gick ut på att visa för eleverna på skolan vad som kan bli ett resultat av att dricka alkohol. Snyggt gjord var den! Efteråt bjöds vi på pizza och fick veta att dom gjort hela pjäsen på tre dagar, imponerande! Senare gjorde jag och Belma lite ärenden sen tillbaka till lägenheten.
 
Idag började vi kl. 09.00, varje vardag ska vi vara på kontoret mellan 09.00-17.00. Jag och Belma delar på ett skrivbord som står i samma rum som den övriga personalen. Tillsammans med vår handledare la vi idag upp en plan för de kommande 10 veckorna. Varje vecka kommer att ha ett tema, denna vecka är temat "politiken i Bosnien&Herzegovina". Därför har vi idag lärt oss om det politiska systemet som är så komplicerat att Bosnierna själva inte riktigt vet hur det fungerar.
-Det finns ett nationellt parlament
-Sedan är Bosnien uppdelat i två delar, Republikanska Srpska och Federationen Bosnien&Herzegovina, varav dessa två har egna parlament.
-För att krångla till det ytterligare så är federationen indelad i 10 kantorer.
-Alla nivåer (parlament, kantorer osv.) har dessutom tre personer på varje position. En serb, en kroat och en bosniak.
-Utöver detta tillkommer även kommuner, alla med de tre etniciteterna reprensenterade på varje position.
Lätt va? Väldigt intressant att få lära sig om iaf!

En dag på Deheisha

Publicerad 2013-03-05 20:23:00 i Israel-Palestina

Idag har vi (Mia och Amanda) varit på vår organisation Laylac som finns i Deheisha som är ett flyktingläger utanför Betlehem, vi fick tag i vår handledare igår på dagen så imorses tog vi en taxi och begav oss mot ett nytt äventyr. Vi träffade trevliga människor, ursöta ungar och åt falafel i pita för 5kr per person.  
 
Ikväll har vi fått ännu mer filtar utav Zoughbi då det tydligen ska bli en kall natt, ett lokalt rött vin från Betlehem värmer också våra frusna tår och fingrar. Det vankas "Racket Ralph" (Disneyfilm) nu och sedan sängen.
 
Vi vill uppmärksamma alla på att det är Internationella kvinnodagen på Fredag! Dock firar vi denna utomordenliga dag på lördag då det är fredagsbön på fredag och ledigt i denna del av världen.
 
Ni vet väl att Gud skapade nudlar på den femte dagen..
 
 
 

Uppdatering från den vita staden

Publicerad 2013-03-05 18:23:00 i Peru

Hej och hå vad det bloggas här. Kul att få läsa om mina klasskamraters upplevelser. Jag fascineras över våra olika äventyr. Vilken unik chans vi har som får vara med om detta under vår utbilding! Hurra för det!
 
Jag har nu nått min slutdestination Arequipa. Arequipa är Perus andra största stad, belägen i landets sydöstra del och innehar ungefär 1 miljon invånare. Staden reser sig 2363 meter över havet. Namnet Arequipa kommer från det officiella språket Quechua där "Ariq" betyder vulkan och "qipa" bakom vilket bildar frasen "bakom vulkanen". Ett flertal aktiva vulkaner reser sig över staden, den mest kända heter El Misti. Staden är även känt för sitt namn La ciudad blanca, som betyder den vita staden, uppkallad efter den unika vita vulkansten som byggnaderna i stadskärnan är byggt av. 
 
Plaza de Armas - i hjärtat av staden - byggt av den vita stenen
 
Klimatet är behagligt. Just nu är vi inne i regnperioden som varar till slutet på mars. Yr.no visade mig konstant regn innan jag åkte men ännu har inte en droppe synts till. Staden sägs ha 300 solsäkra dagar om året och sägs också kallas La ciudad del eterno azul, vilket kan översättas till den evigt blåa staden pga. dess frånvaro av moln. Trivs rätt bra med den sägnen. 
 
Arequipa är en föregångsstad när det kommer till människor som kämpar för sina medborgares rättigheter. Det passar ju mig väldigt bra minsann. Staden går under namnet (ja, det är minsann känd för en mängd olika namn), el Cuidad Caudillo som betyder den ledande staden. Många lokala demostrationer och protester har startat i Arequipa för att sprida sig till resten av landet. Bra grej, tycker jag. 
 
Jag hyr ett rum av en kvinna som har som ett litet kollektiv i sitt hem. En huvudbyggnad och sex små rum med egna badrum. Jag har en mjuk och stor säng med härligt täcke (en lyx!), ett bord och två stolar, två byråer och en klädkammare. Det är högt i tak och jag ser ut mot en härlig innergår med rosor och planteringar. Det gemensamma köket delar jag med andra som bor i kollektivet. Just nu är det fransmän, peruaner och en amerikan. Och svenska Maria, som också praktiserar på Svalorna LA. Maria och jag kommer jättebra överens och ska följa varandra i vårt arbete. Kul att ha någon att dela upplevelsen med!
 
Mitt fina hem
 
De första dagarna på kontoret har vi blivit introducerade till programet Svalorna LA jobbar med i Peru - Programa de desarollo rural (PDR), Utvecklingsprogram för landsbygden. Vi har gått igenom alla mål, delmål och hitintills resultat. Programet är inne på sin andra fas, som varar 2012-2016.
 
Programmet har tre inriktningar:
Ekonomi: stärka försörjningsmöjligheterna och chansen för kvinnor inneha självständig ekonomi. 
Utbildning: rätten till utbildning inom olika aspekter som miljö och sexualundervisning. Rätten att känna till sina rättigheter. Utvecklar även utbildningsmaterial och främjar ett interaktivt lärande, riktat mot kognetiv utbildning, som skiljer sig från det traditionella lärandet. 
Politik: stärka befolkningen till att mer aktivit delta i politiska processer utan diskriminering mellan män och kvinnor samt jobba med att stärka demokrati. 
 
Svalorna LA arbetar med lokala samarbetsorganisationer och bedriver sitt arbete ute i fält. OCH DÄR KOMMER JAG IN I BILDEN. Jag ska ut i fält på studiebesök och interagera med befolkningen i staden de arbetar, vara med på de olika projekten som deltagare och ha ett och annat eget projekt. Den här första veckan är det mycket läsa in mig på material och lägga en bra grund för arbetet ute i fält. Fältarbetet sker i en stad som heter Viraco och ligger ca 7timmar med buss från Arequipa. Dit ska jag förhoppningvis nästa vecka och kommer spendera ungefär 10-20 dagar där, ca två gånger under min vistelse här i Peru. 
 
Uppdatering om Viraco får ni i ett senare inlägg. Staden är känd för sina tjurar och tjurfäktning är en vanlig aktivitet att se på. 
 
Det var mig en redig uppdatering. Det var allt från mig sålänge. Hoppas ni alla mår bra. Jag mår bättre än fisken i vattnet och stortrivs! 
Kram från Johanna
 
Här kan ni läsa mer om min organisation:
http://www.svalorna.se (på svenska)
http://www.pdrarequipa.org (på spanska)
 
 
 
 

Första dagen på jobbet!

Publicerad 2013-03-04 19:40:00 i Israel-Palestina

Peter och jag (Johannes) tog oss iväg till vår första dag på praktikplatsen Alternative Turist Group (ATG) idag. Närmare kl 10 klev vi in i ATG's lokaler, efter att ha vandrat vilse och tillsist fått skjuts av en mycket trevlig Palestinier. Men de kändes bra... har alltså redan lyckas komma in i den "kollektivistiska tids lunken" ;) Dafer Kassis hälsade oss välkommna och informerade oss om orgaisationen och vad vi kunde bidra med under vår vistelse här. ATG jobbar främst med turist upplevelser i Palestina men som deras namn skvallrar om på ett "alternativt" sätt. Tanken är att få träffa människorna bakom konfliken, att förutom att se de kända platserna såsom födelse kyrkan i Betlehem också träffa exemplevis palestinska familjer i husarrest i staden Hebron. ATG bedriver också ett studie och forskningscenter, det är här Peter och jag kommer in i bilden. Vi har fått i uppdrag att under vår tid här publicera varsit, eller ett gemensamt arbete som de senare kan presentera... kanske till och med i bok form?! :) Kommer ta en del tid att fundera och läsa in sig på detta... idag drunknade vi i broschyrer och pamfletter! ATG är förresten stolta över ayy ha publicerat den första palestinska guide boken! Till lunch idag njöts ännu en falaffel.. för otroligt billiga 10 sek! Shopping på hemvägen, städning av golv (trasan var svart av allt damm) och matlagning på det! Makaroner med tomatsås + guacamole på macka, Coca-Cola till det o så smaskiga jordgubbar till desert! NÖJDA efter den måltiden, helt klart! 
 
Dagens dikt:
 
Där i mörkret
Glittrar dem
Så som stjärnor
Med bara en dal som skiljer
Lamporna från bosättningen på berget
Tar nog bara en timme att vandra dit
Men ack
Mur, staket och militär
Blir hinder till besvär
Vi får stanna här
 

En dag i Betlehem

Publicerad 2013-03-04 12:51:00 i Israel-Palestina

Första dagen heldagen i Betlehem och första dagen för Johanna och Becky på Wiam medan Mia och Amanda levde i ovisshet.(Då de ej fått tag i sin organisation) Men som man säger här i det heliga landet, "Inshallah" (- om gud vill) så kommer vi möta eller få tag i vår organisation imorgon..

 

Det var en gång en Palestinier som skulle flyga från Tel Aviv till Stockholm.

Efter halva flygresan ville han gå på toaletten, han kom fram till flygplanstoaletten där den röda skylten ovanför dörren skriker ”Occupied”

Palestiniern utbrast irriterat: Det måste vara en israel därinne!

 

Ni vet väl att Gud skapade Jordgubben på den fjärde dagen (med skördetid i feb-mars)

Same same but different.

Publicerad 2013-03-03 21:27:37 i Israel-Palestina

 
Vi fyra tjejer i Palestina har haft en så gott som exakt likadan dag som grabbarna som bloggade före oss. Städning verkar vara något som man gör när man flyttar in och inte när man flyttar ut. Vi har träffat många trevliga människor, speciellt handledare på Wiam, Zoughbi, som sprungit med internetkoder, frukt och filtar till oss för att vi ska känna oss hemma. Vi träffade även en av hans vänner i affären där vi handlade städprodukter, pasta och bröd, som kunde säga tack så mycket på svenska, vilket var roligt. Nu börjar vi komma i ordning och ska snart gå och lägga oss för en tidig dag i morgon. Efter krånglande med internet som bara fungerar när man står i köksfönstret, förhoppningsvis något som kommer kunna åtgärdas, så hoppas vi att detta inlägg når våra trogna läsare. På bilden ser ni utsikten från vår balkong här i Betlehem!
 
Ni vet väl att Gud skapade vattenpipan på den tredje dagen.

Splittrade

Publicerad 2013-03-03 20:02:00 i Israel-Palestina

I dag så har vi delat upp oss, två tredje delar av gruppen (tjejerna) har idag flyttat in i sin lägenhet i Betlehem och jag (Peter) och Johannes har flyttat in i vår lägenhet i Beit Sahour. Vår lägenhet består av tre rum och kök, ett sovrum med dubbelsäng, ett sovrum som verkar användas som förråd och ett stort vardagsrum. Jag blev lite förvånad när vi klev in i lägenheten, mest för att det var så kalt och för att det var annorlunda från det jag hade förväntat mig, även om jag inte hade så höga förväntningar. Så efter att den första chocken hade lagt sig så gjorde vi upp en en plan och skred till verket. Vi började med att gå och handla basvaror i den lokala mataffären. Typ pasta, bröd, majs, tvål och mjölk.
 
När vi kom tillbaka till lägenheten så satte vi igång och började storstäda då det finns väldigt gott om damm här i Palestina, speciellt dagar som den här när det blåser in från öknen. Vi gjorde efter städningen ett ärligt försök att laga mat och försökte tända gasspisen utan att spränga oss själva i bitar eller sätta eld på lägenheten. Vi lyckades.. med att starta spisen alltså, inte det andra. Johannes tog på sig uppdraget att laga mat, mer specifikt stuvade makaroner. Resultatet blev väl sådär, inte bara på grund av Johannes friska användande av salt (han är förövrigt duktig på att laga mat) utan jag hade råkat köpa kärnmjölk istället för vanlig mjölk vilket gav en underlig sur smak. Stuvningen kasserades och det blev makaroner med baconost istället. 

Vi har nu gjort oss hemma stada i lägenheten och börjat göra upp små planer på hur vi ska möblera om den. Men det är ett senare projekt som jag kanske skriver om här.

Dagens dikt: Sten på sten, tyngd på tyngd, börda på börda och muren var byggd!

En lång men efterlängtad resa

Publicerad 2013-03-03 04:29:00 i Peru

Och så var även jag på plats. Efter 24 timmar i luften har jag äntligen checkat in på mitt hotell i Lima, Peru. Här ska jag spendera en natt innan morgondagen tar mig till min slutdestination Arequipa. Resan gick bra men var bra långtråkig, nackdelen med att resa själv. Tur KLM har en mängd aktiviteter i deras tv-skärmar - ett brett utbud film, tv-serier, spel och en och annan språklektion. Så fick jag då slipat min spanska, check!
 
Peru var det. Jag förstår inte att jag är här. Jag har drömt om Peru så länge och nu är jag här. Overklig känsla. 
Jag föll för Peru för två år sedan, när jag var här som volontär. Landets färgglada kultur, magnifika landskap och vänliga befolkning tog mig med storm. Och inte minst landets fascinerande historia om inkafolket och dess bevarade minnen. Landets traditioner, deras sätt att finna något att fira i varje dag.. ja.. det finns mycket som fick mig att älska landet. Och när jag lämnade Peru förra gången så visste jag att jag en dag skulle åka tillbaka. Den dagen är nu kommen. När jag i höstas fick chansen att, via min höstpraktik på Svalorna Latinamerika i Stockholm, åka till Peru för att praktisera på deras landkontor kunde ingen vara lyckligare än jag. Att jag får chansen att praktisera med min hjärtefråga barns rättigheter, gör upplevelsen än starkare. Det är min dröm. Latinamerika + barns rättigheter + jag är lika med sant. Den känslan är obeskrivlig. 
 
Peru är ett av Latinamerikas fattigaste länder. Just nu sitter jag på ett fint hotellrum med 1.60 säng och platt tv. Det känns lite fel. Kontraster. I det här landet är det stor skillnad mellan fattiga och rika. I staden jag ska bo i, Arequipa, så finns det "finare" områden i stadskärnan och staden omsluts av slummen. När jag var här för två år sedan och bodde i staden Cusco så kunde jag se slumområdena från mitt sovrumsfönster och jag arbetade i den, bara två minuter från stads- och turistkärnan. Fattigdomen är påtaglig. Och skillnaden från hemma i Sverige är enorm. 
 
Det är mycket den känslan som får mig att dras tillbaka hit. Dels saknaden efter det fantastiska land och människor. Men också känslan av att få uppskatta vad man själv har i sitt liv. Och viljan att kunna bidra med min kunskap och kännedom till lokala projekt kring barnkonventionen som jag ska arbeta med. Jag hör hemma här. Nu ska jag börja förstå att jag är på plats bara. 
 
Arequipa och vulkanen Misti som reser sig över staden
 
 
Hasta luego amigos!
 
 

Durban Calling

Publicerad 2013-03-02 18:04:00 i Sydafrika

Wow! 31 timmar pa resande fot med ytterst begransad somn kan verkligen trotta ut dig! Nu har jag (Rickard) och Unni hunnit spendera vara 24 forsta timmar har i det allra sodraste av Afrika. Vi bor hos varldens snallaste Nonos kompis Noktuhula pa universitetet i Durban. De ar verkligen supersnalla har, vi far sova i deras sangar medan de sover hos kompisar/ pa golvet och de visar oss gladeligen omkring overallt trots att vi ar dumma svenskar.
 
Igar kom vi alltsa antligen fram, aningen utmattade efter en sjuhelsikes resa! Vi flog forst till Istanbul, med atta timmars byte till andra flyget. I Istanbul hade vi verkligen varldens mysigaste stund med vara Sydafrikakompisar My och Elin samt med var otippade resekamrat Rebecka. Hon gar ocksa IA-programmet men aret over oss. Dom av var forvaning nar hon hamnat bredvid Elin och My pa planet fran Landvetter! Rebecka ska gora en MFS (Minor Field Study) i Swaziland och kunde hjalpa oss med matnyttiga kulturella och praktiska tips pa vagen. Forhoppningsvis ska vi aka upp till Swaziland allihopa och besoka henne nagon gang under var vistelse, inget spikat an men hade varit kul! Efter en fantastisk period i Istanbul fylld av skratt och mysig stamning var det dags pa nasta flyg, mot Johannesburg. Vi hade tidigare hort en massa skrackhistorier om Johannesburg, eller J-burg, som infodingarna kallar det. Det var alltsa inte utan en viss matt av nervositet vi lyfte mot vara fortsatta aventyr!
 
Flygresan gick dock klart over forvantan! Jag har alltid problem med flyg och deras kroniskt ohammade onskan att servera notter till samtliga resenarer, oavsett langd pa resan eller destination. Jag ar namligen ganska kraftigt allergisk, sapass kraftigt att jag kan reagera aven pa sporer i luften. Nar jag snallt fragade var flygvard Emre om det var nagra notter i maten vi serverades sade han forst nej, sedan satte han sig pa kna bredvid mig och fragade om jag var mycket allergisk och om det var okej att andra i planet at det. Jag sa som det var att om de som sitter i min absoluta narhet inte ater gar det bra. Da konstaterade han att de istallet valjer att inte servera notter alls pa hela flygresan! Lite skillnad fran planet mellan Mexico City och London dar de helt enkelt meddelade mig att det ar en mansklig rattighet att ata notter pa flygplan, men att de faktiskt har en adrenalinspruta sa det ar ju lugnt... Emre, I love you! Jag bad om ett formular dar jag beromde honom och skickade till flygbolaget, hoppas han atminstone far en klapp pa axeln for sin medmansklighet och fortstaelse!
 
Nar vi landade i Johannesburg kom skrackhistorierna tillbaka i huvudet. Hur folk skar upp ryggsackarna och snor innehallet. Hur de rycker ifran oss passet och kraver pengar for att ge tillbaka det. Om vi ser vilse ut kommer de saga kom hitat och sen sno alla vara saker. Det var vad vi trodde. Det var en trevlig upplevelse nar en trevlig man ikladd en orange skjorta och ett identitetskort hangande runt nacken kom och halsade pa oss och undrade var vi skulle. Durban sa vi, och foljde snallt efter. Vi passade pa att kolla pa skyltarna pa flygplatsen sa att han tog oss ratt. Inga problem, han visade oss hela vagen till incheckningen och vi betalade honom sen en liten summa som tack for hjalpen!
 
Resten av resan gick som en dans pa rosor! En annan av Nonos (we love you!) kompisar Lwazi kom och hamtade upp oss och korde oss hela vagen till Universitetet dar vi nu befinner oss. Idag har vi varit pa Durbans svar pa Seaworld: uShaka Marine World pa formiddagen och last/sovit pa eftermiddagen. Trots 11,5 timmars somn i natt kanner vi oss fortfarande lite sadar ogott slitna efter resan. Ushaka Marine World var en turistig och rolig upplevelse. Vi var pa en delfinshow, tittade pa pingviner och var nere i ett "fartyg" dar massa fiska simmade omkring i stora tankar runt omkring oss. Vi sag bland annat en massa hajar, clownfiskar (som i hitta Nemo) och skoldpaddor. For er som inte vet (typ alla) ar tre av mina favoritdjur pingviner, skoldpaddor och delfiner. Jag hade en bra dag, helt enkelt! Efter lite promenad pa den smatt absurt vackra strandpromenaden och lite latt sollapande akte vi trotta men lyckliga "hem" till Universitetet. Skont att borja resan lite turistigt for att sedan ge oss ut i bushen och arbeta hart for vara studiebidrag! Anledningen till att bade jag och Unni (som nyss publicerade sitt inlagg) skriver utan a, a och o (hoho) ar for att deras wifi inte riktigt fungerar som det ska just nu. Jag ber om ursakt om det blir lite upprepning i vara inlagg men vi kanner att det ar lattare att blogga var for sig. Hur som helst har vi sakert lite olika uppfattningar om var upplevelser har nere.
 
Vi skriver pa lite nar vi far Internetuppkoppling. Mina intryck an sa lange ar mestadels positiva. Saker och ting ar lite nya och ovana, men totalt sett kanns Sydafrika som ett Kenya-lite. Tre visiter till Ostafrikas parla gor att jag ar van vid vissa saker, och van att de fungerar lite samre an har dar det faktiskt ar relativt vasterlandskt. Sjalvfallet saknar jag min fastmo, livskamrat och basta van (sorry guys) Matilda. Ibland ar det tungt, ibland gar det bra. Vi har kunnat facebookchatta lite idag vilket skrapade bort det varsta av saknaden. Om hennes aventyr kan ni lasa om inte allt for manga dagar under Sydsudanfliken har pa bloggen.
 
Tills vi ses nasta gang far ni ha det sa gott darute. Och till alla IA:are, ett stort lycka till pa praktiken!

Sawubona Durban!

Publicerad 2013-03-02 17:40:34 i Sydafrika

Vilken resa det blev! Landvetter - Istanbul (Turkiet) - Johannesburg (Sydafrika) - Durban (Sydafrikas ostkust). Nar jag (Unni) och Rickard klev ut fran Durbans flygplats var det 25 grader varmt och ett latt duggregn foll medan en man sjong Bob Marleys "No Woman, No Cry" till ljudet av en knagglig synt. Vi bara tittade pa varandra och log. Afrika bara omslot oss och det kandes valkomnande. Det var helt otroligt. Lwazi hamtade upp oss och korde oss langs kusten men det var dimmigt sa vi sag inte sa mycket. Haftigt i vilket fall, rytmen har ar helt annorlunda mot hemma. Flygplatsanstallda skriker i ankomsthallen for att meddela sig med sina kollegor i andra anden och det ar trangt och mycket folk. Har forsokt charma lite katter som smyger runt i University of Kwazulu-Natal omr[det men de ar skygga och vander direkt. Har hort mig for och man kallar pa katter med ett kiss kiss kiss ljud har ocksa. De kanske inte forstar mig dialekt :) Det slar mig att det inte ar vara yttre attribut som sarskiljer mig och Rickard fran andra, det ar vart satt att rora oss och att tala till varandra. Rytmen ar fel, vi missforstar fast vi pratar med andra engelsksprakiga personer. Vi betonar orden annorlunda och snappar inte upp namn pa platser eller personer. Forsoker tanka pa var larare i Intercultural Communication och bara njuta av att vi ar sa bortkomna, men ibland kanns det jobbigt. Nu sitter vi i en datorsal pa universitetet och njuter av all internetuppkoppling! Tyvarr tog jag inte med min sladd till telefonen sa det blir inga bilder. Men vi har gott om dem redan! Idag vacktes vi av Nokthula ganska tidigt for att aka ner (vi bor hogt upp ovanfor staden med fantastisk utsikt) till uShaka Marine World (uShaka betyder haj) som ar en park med ett gammal skeppsvrak ombyggt till akvarium. Det roligaste pa hela utflykten var nar det var delfinshow och de hoppar och "dansar" till Gagnam Style. Hur sjukt ar inte det? For er som missat Gagnam Style sa ar det en koreansk poplat och jag rekommenderar er att kolla upp den pa YouTube! Klart sevard. For att komma ner till stan fick vi ta tva olika "taxis" som ar en minibus som stannar lite dar man tycker det passar. De skriker ut slutdestinationen under farden och om en person pa gatan vinkar till stannar man, plockar upp och drar sedan vidare. Jag var forst livradd men efter ett par resor ser jag det som en unik chans att se Durban fran invanarnas plats. Det kostar ca R5 att aka en stracka, mindre an 5 SEK. Prisvart! Om man vet vart man ska och vet vad man ska saga nar man ska av, annars blir det svart! Vi ville forst ta oss tillbaka pa egen hand, men efter ditresan forstod vi att vi aldrig skulle komma tillbaka till Univeristet sjalva. Tack till Nokuthula som var var guide under dagen trots att hon hade studier att gora for sin Masterutbildning inom Globala Studier! Flottig mat ar det vi lever pa men hoppas pa battre matstallen senare under resan. Annars far ni halla utkik efter en betydligt rundare Unni pa Landvetter i maj. I vilket fall sa ar Sydafrika an sa lange superkul och aslaskigt pa samma gang. So long for now! Unni Logard PS "Sawubona" betyder "Jag ser dig" pa Zulu och ar en halsningsfras. Tack Tommy Josefsson!

En dag i solen

Publicerad 2013-03-02 17:14:00 i Israel-Palestina

Hej på er alla där ute i världen!
Idag har varit en fantastisk dag, massa sol och nya upplevelser. Imorses vaknade vi en aning frusna trots att större delen av gänget sover påpälsade från topp till tå. Trots varma dagar värms inte stenhusen upp ordentligt vilket resulterar i dubbla strumpor, pyjamas och extra tjocktröja under två täcken.
 
Vår andra dag i Jerusalem började kl 09.00 med frukost, överkokta ägg (som gick hem hos Mia) samt marmelad till brödet som tagit en lite radioaktiv orange färg. Som svenskar vi är blev vi extra glada då det även serverades FIKAbröd. Lars från Bildas center mötte upp oss vid kl tio då vi tog oss till buss-stationen för att ta buss nr 21 via Beit jala till Betlehem där ett möte med Zoughbi Zoughbi på wiam väntade. Wiam är organisationen där Johanna och Becky ska göra sin praktik. Vi pratade om olika missuppfattningar, identitet och även lite om hur vi bör uppföra oss under vår tid här.
När det var dags att återvända till Jerusalem skulle vi ha kunnat göra det på ett enkelt sätt genom att ta en buss hela vägen, men vi ville prova hur det är att gå genom en checkpoint. Efter en ganska lång väg mellan galler kom vi fram till passkonterollen, fick gå igenom en säkerhetskontroll och sedan ytterligare en passkontroll. Eftersom det var lite folk vid tidpunkten gick det hela smidigt. Men man ska tänka på hur många palestinier som dagligen blir trakasserade vid dessa checkpoints.
 
 
 
Nu är det god tid för chips och sedan ska vi gå till gravkyrkan för att se när den stänger för dagen, tydligen ska det vara en spännande procedur som involverar både en nyckel och en stege.
 
Ni vet väl att Gud skapade juicepressen på den andra dagen.

Mindre än ett dygn kvar..!

Publicerad 2013-03-02 13:02:38 i Bosnien

Inatt påbörjar jag (Marie)  och Belma resan till Bosnien. Vi kommer att flyga till Sarajevo och sedan får vi skjuts av vår handledare till staden Travnik. Där kommer vi tillsammans att bo i en lägenhet som ligger nära CEM, organisationen där vi har vår praktik.
CEM är ett Center för Ungdomsutbildning och hade i höstas två praktikanter hos sig, även dom från vår klass. Detta har hjälpt mig och Belma jätte mycket då tjejerna (Malin och Cornelia) som var där i höstas generöst har delat med sig av sin kunskap och tid, Tack!

Jag hoppas på att få lära mig massor om Bosniens historia, kultur och att få möta ungdomarna på organisationen. Skulle vara fantastiskt roligt att få ta del av deras tankar, värderingar och erfarenheter! Största delen av stadens befolkning är muslimer, ska bli spännande att ta del av deras tro! Själv måste jag erkänna att jag inte alls vet mycket om Islam i sig.
Annars känner jag mig öppen för vad som komma skall, vilket vi inte vet ännu.

Ser med spänning framemot 10 veckors praktik i Travnik.

/Marie

Vill ni veta mer om organisationen finns det att läsa här:
http://swedish.cem.ba/index.php

En dag i historien

Publicerad 2013-03-01 17:30:18 i Israel-Palestina

 
 
 
Dagens startades med att vi vaknade upp till Gagnamstyle på hög volym. Utanför hotellet så gick Jesualem maraton av stapeln med en salig blandning av märkliga klädval och fullbeväpnade militärer.
 
Idag har vi gått igenom Jerusalem guidade av Lars Lingius på Swedish christian study center. Efter att först ha fått en underbar svensk kopp kaffe och en historialektion så gick vi upp på taket för att möta en utsikt  av klippmosken och staden som bredde ut sig framför oss. Solskenet påminnde oss ständigt om att vi inte längre befann oss på svensk mark. Efter en beställning på falafel i pitabörd, något som alla i gruppen fann mest lockande på matsedeln så gick vi vidare till Gravkyrkan och Golgata. Igenom trånga vrår och rum med oändliga tak och en gammal vattenreservoar med en uppblåsbar plastbåt rörde vi oss framåt. Ruiner och djupa hål i marken skvallrade om hur Jerusalms gator gick och såg ut för 2000 år sedan. Vi stannade till vid en utkikspunkt över tempelplatsen och klagomuren, konfliktens hjärta. Vi skyndade sedan vidare till Armeniska ortodoxa katedralen och fick ta del av en mässa och sedan rundvandring, ledd av en skön figur vid namn George. Trötta i benen tillbaka på Hotelet översköljda av intryck och funderingar. Chips, vin och samtal om dagens intryck rundade av denna dag! 
 
- Flickorna blev idag erbjudan "spagetti juice" av en desperat juice försäljare när ingen av de vanliga sorterna verkade gå hem... följt av "I LOVE YOU LAIDIES"! 
 
Ps. Ni vet väll att Gud skapade falaflen på 1'e dagen. Ds
 
PEACE OUT!
 
 

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela