Vi räddar världen - vad gör du?

I denna blogg kan du följa ett gäng studenter från Högskolan i Jönköping. Vi studerar Internationellt arbete med inriktning Globala studier. Just nu befinner vi oss på olika ställen i världen på praktik, så häng med på våra olika äventyr!

Landet av (o)ljud

Publicerad 2013-03-07 20:14:51 i Israel-Palestina

God kväll på er!
 
Nu sitter vi här jag (Peter) och Johannes, mäta och nöjda efter en god middag beståendes av gårdagens fänkålssoppa (gjord helt på lokalproducerade palestinska råvaror) och pitabröd med hummus och avokado, om än något frusna då temperaturen innomhus är av det kyligare slaget. 
 
Ska försöka att i korthet gå igenom de senaste dagarna utan att tråka ut er kära läsare allt för mycket. 
 
I tisdags så fortsatte arbetet med att läsa alla dokument, foldrar och böcker som vi fick i måndags. Vi fick även tillökning på kontoret i form av Eva, en tysk volontär som ska jobba på ATG under ca en månad. Eva läser Political sience på Universitetet i Bremen och har just nu lov i en månad så hon passade på att åka ner hit för att skriva en liten forskningsrapport åt ATG. Eva har tidigare bott i Betlehem i 13 månader och volontärarbetat på olika organisationer i området, så hon kan prata arabiska och lär oss att hitta i Beit Sahur och Betlehem. 
 
Eva har även tagit på sig uppgiften att försöka lära oss att dricka arabiskt kaffe och prata arabiska. Vi fick första lektionen i tisdags och vi försöker att hålla ett bra tempo med ca 5 ord eller fraser och en kopp kaffe om dagen. 
 
Hon introducerade oss även för organisationen AIC (Alternative Information Centre) som är lite av en samlingspunkt för alla volontärer i området och vissa openminded palestinier. De har ett litet bibliotek där vi kan låna böcker för vår uppsats samt föreläsningar på tisdag- och lördagkvällar så vi passade på att gå dit på kvällen då de skulle visa en dokumentär om palestinska kvinnors situation med efterföljande diskussion med två palestinska kvinnor. 
 
Dokumentären var bra och vi började förstå den hopplöshet som de känner men det var inte förens vi fick höra de två kvinnornas berättelser om sina liv och om hur de dagligen blir diskriminerade och trakaserade som vi verkligen fattade hur allvarlig situationen verklingen är. Att höra hur deras drömmar har krossats som glas mot sten medans vi just nu lever våran dröm ger en perspektiv på sitt liv.
 
Vi var även ute och provade våra löparskor på eftermiddagen då Johannes i ett försök att beskriva hur mycket backar det finns här kläckte ur sig "Det är rejält ockuperat här" vilket i och för sig är sant. 
 
I onsdags så fortsatte våran arabiska lektion med 5 nya ord och fraser samt en kopp arabiskt kaffe. Vi träffade även en grupp svenska pensionärer som skulle vara här och volontärarbeta på olika organisationer i 3 veckor. De var del av en studiecirkel för seniorer från Mullsjö folkhögskola. Ett roligt sammanträffande.
 
När det var dags för lunch så åkte vi in till Betlehem ( 5min med buss) för att äta falafel med Amanda och Mia. 
På eftermiddagen så hade vi ett möte med vår handledare Dafer om våra uppsatser som de vill att vi ska skriva om hur vi skulle kunna kombinera dem med våra B-uppsatser som vi ska skriva när vi kommer tillbaka till Sverige. 
 
Idag (finally!) har vi fortsatt att läsa, jag har börjat läsa in mig på ämnet som jag planerar att skriva min uppsats om och Johannes har läst klart boken Blodsbröder som han hoppas ska ge honom tankar, ideér och inspiration till sin uppsats.
 
Till lunch så blev det falafel i bröd på det lokala falafelhawket (vilket är det hittils bästa och billigaste stället, 16kr för falefel i bröd, tre extra falaflar, extra hummus och en läsk), maten avnjöts i solen på ett torg i närheten, där fick vi även sällskap av en schyst kille som bjöd oss på tuggummi, solrosfrön och godis som smakade kaffe. 
 
 
 
Allt var frid och fröjd på kontoret tills ca. kl.14 då det började spelas blåsinstrument i skolbyggnaden brevid kontoret, förmodligen en framtida stjärna som spelade men än har han långt kvar. Han fick snart hjälp av en kompis som också hade svårt att hitta tonerna och kl.14.30 så började kyrkan intill kontoret att ringa i sina klockor. Kyrkan fortsatte sen att ringa klockor konstant i över 30min. En härlig kakafoni av ljud. 
 
På hemvägen så stannade vi för att köpa bröd i den lokala affären när Johannes lyckades få oss inbjudna till en av killarna som jobbade i affären på häng hos honom på Söndag med tillhörade diskotekbesök. Jaaaaha... vad säger man, Varför inte... killen hette ju ändå JIHAD ;) 
 
Vi mötte även en skock får mitt i vägen.
 
 
Vi avslutade dagen med en promenad bland olivträden i dalen nedanför vår lägenhet.
 
Dagens dikt
 
Vandrade där
Bland olivträds knotiga karaktär
Gammla, de var var här innan all misär
Men ännu är bladen hoppfullt gröna i deras kronor
Deras stamar har böjts av tid
Alla dessa tankar när vi passerade förbi
Hur lever vi våra liv
Vad gör jag med min tid
Förbi förbi... snart är allt förbi
Men de står kvar, olivträden
De ger liv, liv ja liv!

 

Kommentarer

Postat av: Johanna Ekman

Publicerad 2013-03-07 20:30:36

ÅÅÅH vilket fint inlägg. Blir sådär extra sugen på pitabröd med hummus just nu. Skickar ni lite till Peru är ni snälla?

Kul att ni får lära er språket. Ett inlägg med fraser här på bloggen tack! ;)

Sköt om er, krama varandra från mig.

Postat av: David (Mias pappa)

Publicerad 2013-03-08 11:30:10

Härlig läsning, bra skrivit. Intressant med dokumentären och diskussionen med palestinska kvinnor. Tyvärr är det väl så att att i områden som har det tufft så drabbas ofta kvinnorna mer av förtryck. Intressant med en kille som har namnet Jihad, är det ett vanligt namn? Har han extra problem med Israeliska soldaterna t.ex. vid checkpoints? om han nu passerar några. Ser fram emot nästa inlägg.

Postat av: Johannes in tha class!

Publicerad 2013-03-08 22:51:28

Som sagt de var intressant att lyssna på de plestinska flickorna (I 28 års åldern) men de var samtidigt väldig tungt... de hade valt bort att utbilda sig till det de ville bli pga av checkpoints, förnerdringen och all tid det tog att resa mellan hemmet och universiteten... Intressant var också att de främst ville se ett slut på ockupationen osv, de tyckte själva att kvinnans roll i Palestina var ganska bra... Mycket hopplöshet!

Jihad är ett ganska vanligt namn fick jag förklarat för mig idag. Inte bara bland muslimer utan det finns även kristna med detta namn i denna del av världen... Men visst passande när Israel letar terrorister ;)

Postat av: David (Mias pappa)

Publicerad 2013-03-10 21:10:31

Tack för svaret, jag fortsätter att följa er och alla andra världen över, intressant för en SO lärare.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela