Vi räddar världen - vad gör du?

I denna blogg kan du följa ett gäng studenter från Högskolan i Jönköping. Vi studerar Internationellt arbete med inriktning Globala studier. Just nu befinner vi oss på olika ställen i världen på praktik, så häng med på våra olika äventyr!

PÅSK PÅ PLATS!

Publicerad 2013-04-03 16:40:00 i Israel-Palestina

GLAD PÅSK!
 
Lite sena med här kommer det, Peter och Johannes Påsk-inlägg! Skrivet av han med "mest" skäggväxt!
Vi känner ett visst ansvar att dela med oss av upplevelser från den plats där den Kristna påsken fick sin början! :)
 
Om vi går tillbaka i tiden lite och stannar vid den 24 Mars, den dag som har fått namnet Palmsöndagen. Då vandrade Peter och jag upp för Olivberget utanför Jerusalem för att tillsammans med tusentals Kristna vandra ner därifrån. Det var en påskprocession utan dess like! Folk hade palmkvistar, olivkvistar och sjöng medans de tog sig ner mot Jerusalem. Flera scoutkårer och folk från hela världen var med! Det var en häftig upplevelse! Palmsöndagen firas till minne av när Jesus red in på en åsna i Jerusalem i början den Judiske påsken för cirkus 2000 år sedan. Då hyllade folket honom som en Kung när han red in och la sina mantlar och plamkvistar på vägen framför honom och sjöng till hans ära. 
 
 
 
 
Torsdagen den 28'e Mars var jag (Johannes) på en Guds
 
tjänst inne i Gamla stan i Jerusalem i Reedemer Church, den Lutherska kyrkan. Det var en Gudtjänst på flera språk, bla. de skandinaviska och Gudtjänsten avslutades med att vi gick i procession ut ur Jerusalem till Getsemane trädgård samtidigt som vi sjöng. Där vi höll en liten mini- gudtjäsnt då alla hade ljus i händerna, stämningsfullt! Denna dag läser man texterna om när Jesus tvättar sina lärjungars fötter, den sista måltiden - då nattvarden instiftas och när Jesus och lärjungarna går ut till Getsemane trädgård för att be, precis innan Judas och gänget kommer och tillfånga tar Jesus.  
 
Långfredagen den 29'e Mars. Tidigt gick Peter och jag upp och åkte in till Jerusalem. 8.30 hängde vi på ett gäng Svenskar på en organiserad vandring av Svenska Kyrkan på Via Dolorosa. (Den väg Jesus gick till korset). Det finns 14 olika stationer på väg till korset där det hände olika speciella saker, tex. När Jesus får hjälp att bära sitt kors. Vi besökte nio av dessa stationer, de sista ligger inne i Gravkyrkan "The Holy Seplica" men denvar stängd denna morgon. Efter detta begav vi oss till "Förintelse museet"... där vandrade vi runt i ca tre timmar... otoligt stark och jobbig upplevelse... HEMSKT!  
 
 
 
Den 31 Mars drog vi in till Jerusalem igen för att fira "Uppståndelse Söndagen", alltså den dag då man tror Jesus uppstod från de döda. Vi besökte en skandinavisk Gudstjänst som hölls i Gravträdgården. (En av de platser där man tror Jesus kan ha blivit begravd). Bön på svenska, predikan på danska, Sång på engelska och danska/norska och norska texthäften... go blandning! Fin solig förmiddag! 
 
Gravträdgården, fint ställe!
Dörren in till Jesus grav.
 
Där har ni vår PASSOVER i ett nötskal!
 
Peter och jag slutar aldrig att förvånas av den Palestinska gästfriheten! I Måndags blev jag och Peter och två andra Svenskar inbjudna på kvällsmat hos en familj i en liten by utanför Betlehem. Wow alltså! Vilka fina människor, vilken god mat, sån kärlek :)
 
Damen som bjöd in oss på mat under en bussfärd mellan Betlehem och Jerusalem.
 
Idag har vi varit i Ramallah och fixat visum till Jordanien! Imorgon drar vi dit några dagar! 
PEACE! 
 
Dikten:
 
Jag går upp mot Jerusalem
Där det stora undret hände en gång
Där din och min brutenhet 
Blev häng på ett kors
 
Syndabocken... blodet som göts...
Mänsklig rättvisa det tycks
Hat som blir handling
Konflikt som blir krig
Så många liv, så många liv
 
Hur ser kärleken ut?
den uppoffrande kärleken på sin spets?
En Kung som lämnar sin tron
För livet med sitt folk
Och döden i deras ställe?
 







 

Kommentarer

Postat av: Marie, Bosnien

Publicerad 2013-04-03 16:49:52

Wow! vilken resa, kommer bli jätte spännande att få höra mer om detta sen när ni kommer till Sverige!

Postat av: Tant Unni, Sydafrika

Publicerad 2013-04-03 17:44:31

Jordanien! Det är kul att så pass många lyckas komma utanför sitt värdland och se fler ställen under praktiken. Det låter som att ni har det riktigt bra och det glädjer mig! Saknar er lite bara...
STOR KRAM!

Postat av: Lasse W

Publicerad 2013-04-03 18:56:56

Va kul att ni har upplevt så mycket kring påsken, men hur var det med datumen.
Det är klockan man ställer fram en timme när det blir sommartid inte kalendern en månad.
Ha det så roligt i Jordanien, ni ska väl till Petra också, där lär det vara fint.

Må gott!

Postat av: Johannes in tha class!

Publicerad 2013-04-03 21:00:13

hehe missade datum lite... nu är de fixat!

Yes det är sommartid här missade en timma... suck!

:)

Postat av: kurt richardsson

Publicerad 2013-04-12 14:21:17

Hej Johannes !!!Vilken möjlighet att se o uppleva!!Jag gläds så med dej!!O du tar ju vara på det!!Hälsning från oss mittöver!!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela