Vi räddar världen - vad gör du?

I denna blogg kan du följa ett gäng studenter från Högskolan i Jönköping. Vi studerar Internationellt arbete med inriktning Globala studier. Just nu befinner vi oss på olika ställen i världen på praktik, så häng med på våra olika äventyr!

Hawassa, Etiopien!

Publicerad 2013-03-13 18:25:00 i Etiopien

Helsningar fran Hawassa!
Har kommer forsta inlagget fran Hawassa i Etiopien! Jamfort med de forsta dagarna som vi spenderade i hektiska Addis Abeba ar detta som paradiset. Vi (Cornelia och Malin) praktiserar i staden som er en av de finaste i landet, hit aker de lite rikare for att semestra. Det betyder ockso att kontrasterna mellan de rika och fattiga blir valdigt tydliga. Utanfor lyxhotellen star barnarbetare och hemlosa tiggare.
 
Organisationen vi ar placerade pa heter JeCCDO (Jerusalem Children and Community Development Organisation) och arbetar med ALLT. Nastan. I tre stadsdelar i staden bistar de fattiga, hemlosa och foreldralosa barn med pengar och skolmaterial, de har stodgrupper for fattiga kvinnor (Self Help Groups) de utbildar analfabeter, de har kampanjer for att stoppa spridningen av HIV (framst for prostituerade), de utbildar manniskor i urban agriculture och har kampanjer for att radda den stora sjon som finns har mot forgiftning och forsurning, med mera med mera.
 
Vara arbetsuppgifter pa JeCCDO an salange ar i stort sett att undervisa barn i engelska (detta gor vi tre formiddagar i veckan.. och det ar skitsvart) och att skriva och korrekturlasa dokument (8-17). Alla pa kontoret ar jattetrevliga och vi har fatt aka med pa nagra studiebesok ocksa! Det som ar klurigt med barnen ar att vi for det forsta aldrig har undervisat forut, och har ingen erfarnhet. For det andra kan barnen ingen engelska alls, och tyvarr inte engelskalararna heller... Barnen ar sa pass fattiga att de inte har rad att ga i vanliga skolan, och sitter hungriga och smutsiga pa lektionstimmarna. De ar dock valdigt glada over att vi ar dar. 'GOOD MOOOORNIG TEACHER!!" och pussar och kramar och bli nypen i det vita skinnet mots vi av varje morgon.
 
Vart boende ar ocksa bra, ibland finns det vatten, ibland finns det el, och vissa dagar finns det bade vatten och el samtidigt! SCORE! Nar vi inte har befunnit oss pa kontoret har vi varit pa flodhestsafari, brant oss i solen till 50 shades of pink, och promenerat runt i staden. Tyvarr ar det valdigt svart att fa tag pa internet har, men vi har nu antligen hittat ett kaf'e med uppkoppling.
 
Hors snart igen,
Cornelia och Malin

Kommentarer

Postat av: Unni Bunni

Publicerad 2013-03-15 18:04:04

Hej modiga kvinnor!

Varfor var jag ens orolig over att aka till Sydafrika? Haha! Detta ar ju rena semestern om man jamfor med er. (Kanske inte riktigt, men el finns det och internet pa kontoret, zebror en masse.(En masse ar franska for 'I massor").) STOR KRAM!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela