TV, VM-kval och Sarajevo
Denna vecka startade med jobb måndag och tisdag... Sen blev jag sjuk så resten av veckan har bestått av att se på film.
Förra veckan däremot var mycket mer händelserik! Här är förra veckan i bilder:
Jag och Belma blev TV-kändisar!
Under fredagen var det VM-kval i staden Zenica. Jag sprang innan matchen och köpte en halsduk för att visa mitt stöd.
Matchen från mobilkameran...
Sarajevo
Jag blev alldeles tagen av Sarajevo, det är en otroligt vacker stad.
Sarajevo ligger i en dal med höga berg omkring staden, under kriget utnyttjades Sarajevos läge. Serberna hade tunga vapen och prickskyttar längst bergen som dödade många civila. Det finns mycket mer att berätta om ämnet men jag vågar mig inte på att berätta alltför mycket eftersom att jag saknar kunskapen.
Under lördagen begav vi oss till Sarajevo. Här är en bild av biblitoteket. Detta bibliotek förstördes helt under kriget då det här fanns massor av historia (framförallt Bosniakernas historia). Dettta ville Serberna bli av med. Det finns fina dokumentärer om vad folk gick igenom för att skydda böckerna som fanns på biblioteket.
"Eternal flame". Det är ett minnesmärke för de som dog i Bosnien under andra världskriget och finns mitt i Sarajevo.
En kyrka och...
En moské. Sarajevo är känt för att vara multikulturellt.
Vanlig mötesplats
På tukiska gatan, Baščaršija. Finns mycket handgjort, vi blev nerbjudna av försäljaren att titta i källaren där hennes pappa tillverkar dessa vackra föremål!
Allt är tillverkat av hennes far.
Baščaršija
Hälsningar från vackra Bosnien!
/Marie
GLAD PÅSK FRÅN HOWICK!
ett long lost hej...
Uppdatering från Sydsudan
Eftersom att projektet avslutades officiellt (inte skolornas verksamhet men projektet som har stöd ifrån PMU som i sin tur får pengar från SIDA) så finns det väldigt begränsat med pengar för oss att resa runt till dessa 16 skolor och samla in statistik. Det finns inget postsystem så man kan inte skicka brev och det är långt ifrån alla som har tillgång till internet, så några enkäter kan inte skickas där heller. Det vi var lämnade med var telefonsamtal men vi tyckte alla att det inte skulle vara tillräckligt för att få den information vi behövde. Ansökningar om pengar för att göra en resa till de allra flesta skolorna skickades ut till höger och vänster och till slut kom ett stort fett JA från pingstkyrkan i Jönköping som ville stötta oss med pengar till resan. Asante sana som vi säger på Swahili.
En helt vanlig fredag
Operation Desertstorm
Första vårdagen!
Idag var det första dagen utav våren. Detta firades med regn från ovan och sång uppe i fortet.
På "jobbet" ställde vi oss utanför konzum och delade ut äpplen och balonger. Självklart valde jag ut en ballong till mig själv och ställde mig för att dela ut äpplen. "izvolite" - "varsågod" var det enda jag sa och människor som gick förbi fick sig ett gott skratt av min nybörjar Bosniska.
Sedan tog en härlig volontär, Illma med mig och Belma på en promenad. Först kom vi upp till fortet där vi bjöds på ägg och bröd. Några män började spontant att spela gitarr och sjunga samtidigt som dom bjöd oss tjejer på allt som gick att äta. Bosnisk gästvänlighet! (tydligen var Bosnien 8:a i världen på gästvänlighet, enligt Belma borde dom dock vara högre upp på listan)
Vilket fall som helst så var det en bra promenad, jag lyckades till och med hitta mörk choklad i en affär längre bort!
Galet nöjd!
CEM delar ut äpplen och ballonger utanför konzum.
Härliga volontärer med ballonger
Vissa hade rollerblades och åkte upp och ner längst gatan.
Uppe på fortet där det lagas äggröra och bröd.
Man får alltid bröd i Bosnien. Sen jag kom hit har jag bara ätit en enda rätt utan bröd trots att jag och Belma äter ute varje dag! Praktiskt att slippa bestik...
Typisk spontan sång uppe på fortet.
Vi bjöds på en del mat av männen som sjöng.
Utsikten under promenaden, Bosnien är så vackert!
Mer utsikt.
Fysiska rester efter kriget, en vanlig syn.
/Marie
MerHaba Folket!
Femtiofyra dagar kvar
Min tid i Sydafrika har varit fantastisk. Jag har blivit hjärtligt välkomnad. Överallt. Av alla. Folk har varit supertrevliga mot mig och Unni sedan vi kom hit. Folket som hjälpte oss i Durban. Lät oss sova i deras hus. I deras sängar. Även om det innebär att de fick sova någon annanstans. I något annat rum. På golvet. Här i Howick har de varit minst lika vänliga. Vår handledare Jim har varit så inbjudande mot oss. Låtit oss följa med på privata kalas. Sett till att vi alltid haft saker att göra. Jim syster Sally likaså. Nivån av gästfrihet bland de här människorna är häpnadsväckande. Verkligen.
Och hallå. Jag är faktiskt i Syd-frickin-Afrika! Ett par tre evigheter hemifrån. Vi har världens möjlighet att få erfarenhet, både livs- och arbets-, genom vår utbildning. Genom den här praktiken. Bara att få ynnesten att resa längre än vad dina eller en hästs ben kan bära dig är ohyggligt ovanligt, historiskt sett. Att jag får möjligheten att göra en sån här grym resa borde göra mig ohyggligt motiverad och upprymd att göra det absolut bästa av praktiken. Borde.
Men jag känner mig inte hemma här. Säkerligen av flera anledningar. Vad vet jag. Men jag vet att den absolut primära orsaken, såklart, är för att hon inte är här. Hon jag träffade på den här utbildningen. Hon som formligen pulveriserade allt jag trodde jag visste om livet. Hon som fick mig att känna mig hel fast jag inte ens visste jag var halv. Hon som jag älskar. Hon som heter Matilda.
Det passar inte in i mitt liv att åka just nu. Jag har varit utomlands förut. Lika länge som nu, mer eller mindre. Singel de gångerna. 10 veckor i Mexiko och 14 veckor i Kenya. Ett halvår emellan bara. Då passade det, antar jag. Jag längtade inte hem så mycket. Minimalt i Mexiko, trots att jag inte riktigt gillade landet. I Kenya, faktiskt knappt alls. Lite när vi åt fettgryta såklart. Till svensk mat. Mat är nog ganska viktigt för mig. Delar av det kenyanska köket kan nog vara det sämsta jag upplevt. Här i Sydafrika kan vi däremot köpa i princip samma saker som hemma, fast andra märken. Inte kaviar då. Maten här är faktiskt betydligt mer västerländsk än afrikansk, skulle jag vilja påstå. Åtminstone det jag och Unni väljer att äta.
Grejen är att jag har räknat ner dagarna sen jag kom hit. För sjutton, jag har räknat ner dagarna sen innan vi åkte. Sen början av februari har varenda muskel, varenda fiber, varenda cell i min kropp sagt att det här inte riktigt vad jag vill göra just nu. Inte som att jag absolut inte vill göra det. Bara att det är lite, lite obekvämt. Som att gå till tandläkaren. Som något nödvändigt ont.
Jag försöker motarbeta denna känsla, har försökt sen innan jag åkte. Tänkt att det här kommer ju bli så ”fett coolt”. Känslan jag inte skulle kategorisera som hemlängtan utan snarare som… ja, jo, det är nog hemlängtan ändå. Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det egentligen är jag längtar efter hemma. Utom Matilda då. Och kaviar. Jag känner bara att var som helst som inte är hemma inte passar mig just nu. Det är lite fel. Och den här förbenade känslan är en rejäl blaffa smolk i min i övrigt oroväckande tomma glädjebägare. Jag kan inte riktigt njuta av min tid i ett land som egentligen är underbart. Som egentligen borde passa mig som handen i handsken. Jag bor i ett naturreservat liksom!
Vart är jag på väg med detta resonemang? Ingenstans, antar jag. Jag har haft 19 fantastiska dagar utomlands, tänker jag för mig själv. Jag har haft 19 förjävliga dagar utomlands, säger någon liten pygmé inne i mitt huvud. Förhoppningsvis kan det hjälpa att få ut det på digitalt papper. Kanske är det någon som känner igen sig.
Hur som helst tänker jag inte ge upp. Jag tänker inte åka hem i förtid. Jag tänker göra allt i min makt för att har femtiofyra förjävligt roliga, lärorika dagar här innan jag åker hem. Hem till henne.
/Rickard
Glödlampan, vindrutetorkarna, kom hit, gå iväg
Varning för djupt inlägg
En dag på Wiam
Att vara den enda som inte förstår språket
Nu gör jag det, igen.
2011 var jag sju veckor i Costa Rica. Jag kunde några få fraser Spanska och åkte till ett land där man knappt pratar Engelska. Även om min resa var ett äventyr så kände jag mig som ett vilset barn 99 procent av tiden. Ingen förstod mig, jag förstod ingen.
Nu 2013 ska jag vara tio veckor i Bosnien. Jag kan knappt ett ord Bosniska och människor här talar ogärna Engelska. Nu tänker ni att: Men Belma talar ju Bosniska... Jo precis. Belma är ett fint stöd och hon hjälper mig med vardagliga saker. Men hon kan inte skapa vänner och relationer åt mig. Att lära känna människor är att lära känna kulturen och att kunna fungera på sin arbetsplats (I mitt fall praktikplats). Trots att Belma inte gör något så lockas ändå dom vi möter att tala Bosniska med henne och kvar är jag, den enda som inte förstår språket.
Idag hade vi ett timmes långt möte/fika. 90 procent av tiden talas Bosniska och 10 procent av tiden talas Engelska. Det skrattas mycket, härligt! Jag förstår ibland och skrattar, inuti mig känner jag att nu börjar vi bilda en gemenskap, yes! Då mitt i skrattet säger någon något på Bosniska och alla skrattar ännu högre. Vips, så var jag ute ur gemenskapen igen.
Detta händer dagligen, jag känner mig obekväm i många situationer och trött av att ständigt försöka förstå vad som händer. Man måste vara stark för att klara av detta och att göra det frivilligt.
Men... Vad vore livet utan utmaningar?
Dörrar öppnas!
Hawassa, Etiopien!
Drömmar om fältet
Hemlängtan i lilla Betlehem
Bilder från Yei
Etiopien
HÄJ på er klassen!
Vi (Andrea och Gabriella) sitter för närvarande på vårt kontor (en datasal) på vår organisation WISE (women in self employment) i Etiopiens huvudstad Addis Ababa. Solen skiner och termometern visar runt 25 grader varje dag. Huvudstaden i världens näst fattigaste land, även kallad Afrikas huvudstad, är en spännande, smutsig, högljudd stad full med kontraster. Spår efter de ekonomiskt priviligierades strävan efter modernisering och ett mer västerländskt levnadssätt syns tydligt genom skrytbygge efter skrytbygge som tornar upp sig i stadens centrum och enorma bilar som svischar förbi de små plåtskjulen där resterande befolkning bor. Luften bredvid vägarna är så smutsig så den ofta är riktigt svår att andas och sophantering verkar vara något som helt strukits ur stadsbudgeten. På vägen hem från jobbet förra veckan såg vi en kanske 12 årig flicka stå och hälla ut innehållet ur en stor soppåse från en hög bro, under bron ringlade en flod och längs floden bodde folk i små plåtskjul. Vi, maniskt sopsorterande svenskar, stannade förstås och blängde på den lilla flickan men upptäckte snart att ingen av de övriga förbigående ens höjde ögonbrynen. Vi skrattar mycket, i brist på andra tillgängliga reaktioner, åt all o-logik som detta land ter sig ägna sig åt, här kommer några sköna exempel:
- På Bole International Airport måste allt ankommande bagage scannas innan det får föras in i landet, alla ställer sig i en kö och låter sitt bagage scannas. INGEN människa kollar resultatet av scanningen eller att väskorna faktiskt blir scannade.
- Polisanmälan av stulen Iphone (kan krävas av svenska försäkringsbolag), fyll i din farfars namn och din religion så får vi se om vi kan hjälpa dig.
- Trafiken, den som tutar högst och kör fortast har oftast företräde, även när man kör i motsatt riktning på enkelriktad väg (notera: oftast).
Som vita unga tjejer får vi ibland lite mer uppmärksamhet än vad vi egentligen önskar, de populäraste orden att gasta efter oss på gatan är följande:
- MIIIIIISSSTEEEER
- SIIIIISTEEER
- Where are youu?
- Where are you goo?
- I love you!
- Loooking gooood
Vi är något osäkra på vad den önskade responsen på dessa ord/meningar är, så vi brukar svara något på svenska för att få lite jämnare fördelning på förvirringen. Arbetet på organisationen står stilla då vi blivit tilldelade rollen som bibliotekarieassistenter. Säkert ett jättespännande yrke, men inte speciellt givande för vår utbildning. Så när vår handledare kommer tillbaka på fredag blir det förhoppningsvis andra kanelbullar!
Här kommer lite slumpvis valda bilder;
2. Museumbesök innan gruppen splittrades
3. Sagda å där sopdumpning är populärt
4. Kontrasterna är rätt fina här i Addis Ababa, t.ex. skillnaden mellan bild 3 och 4..
Yei, Sydsudan
Vägarna från Arua och hit har varit närmare icke existerande, på vissa ställen har jag verkligen undrat om vi över huvud taget kommer komma fram. Men vår monsterbil till jeep klarade allt, och med en van förare vid ratten kände vi oss trygga.
Här i Yei är det lugnt och fridfullt, som vilket semesterparadis som helst. Det är simpelt, latrinen är ett hål i golvet på en hydda och elen i väggen går på generator. Men Gerd och jag känner oss som miljonärer när vi har dusch (kallt vatten), elektricitet, gasspis och kylskåp! Mycket mer än vad folk i allmänhet har här i Sydsudan.
Landet är verkligen under utveckling kan man säga, på grund av ett mycket långvarigt krig med norr finns väldigt lite infrastruktur om någon alls, lite sjukvård är utvecklad och skolan finns tack vare missionärer eller andra organisationer som kommit hit för att hjälpa. Det är en spännande tid för detta nya land, mycket finns att göra och förhoppningsvis kommer mycket att hända här snart!
Vi hoppas kunna hålla er uppdaterade om vad som händer med oss här. Till dess, Salaam Aleikum.
Första helgen i Travnik
Vackra Travnik. Detta vatten ska komma från en å högre upp på bergen som är så rent att man kan dricka det direkt
Jag vid ån.
Ett förfallet gammalt hus, inte helt ovanligt i Bosnien.
Cevapi, tredje gången vi äter denna rätt. Är väldigt flottiga korvar i ett bröd som påminner om smördeg men gott är det!
På väg upp mot ett fort från ottomanska riket.
Där går man för att komma upp till fortet.
På bron upp till fortet.
Utsikten över Travnik.
Där är bron vi gick upp på.
Belma på väg ner igen.
Bosniens flagga.
Gravstenar i Bosnien som för mig såg annorlunda ut.
/Marie
Bilder från Sydafrika
Umgeni Valley sett från vår stuga!
Åskväder african style!
Unni Logård (skrivet i fredags men hade inte tillgång till internet förrän idag):
FREDAG! Den här första veckan hos WESSA har känts väldigt lång. Vi är alldeles slutkörda både Rickard och jag. Jag undrar när vi ska börja vänja oss vid temperarturer över 30 och solen… Den är stark hela dagen men vid halv sju blir det kolsvart. (Vi går upp kl 06:00 varje morgon för att vara på kontoret kl 07:30-16:30. Helt okej arbetstid men vi är en timme före Sverige och varken vana vid värmen eller rutinerna än och hjärnan jobbar på högvarv.) I morse var vi med en klass 12 på fältutflykt till Umgeni River som rinner genom Howick. Samma flod som jag och Rickard, Peter och Linnea skrev om i våras. Vi hittade ett band av sammanfogade Coca Cola-flaskor som bildade en flytande gräns tvärs över floden och vår guide Cara berättade att det var DUCT (Dusi & Umgeni Conservation Trust, en organisation som vi skrev arbetet runt i våras) som använde detta system för att fånga upp flytande skräp på väg ut ur Howick så att dessa föremål inte orsakade problem i vattenreningsanläggningen eller nedskräpning längre ner i reservatet. Så smart! Igår kväll började det blixtra när jag och Rickard spelade Skip-Bo efter middagen. ”Kom, vi går ut och sätter oss på verandan, det måste vara vackert att se alla blixtnedslag över dalen” sa jag, van vid svenska åskoväder. Rickard gillar inte åskan, men följde med ändå. Jag har aldrig varit med om något liknande. Det var som om vädergudarna var förbannade på oss på riktigt. Filmade en stund men när regnet kom och marken vibrerade av alla blixtnedslag blev det för mycket även för mig. Vi gick inomhus, det small till igen, närmare den här gången. Det var svårt att sluta titta ut för himlen var upplyst mer än den var kolsvart. Sliten mellan rädsla och fascination satt vi en stund på min säng. Det var svårt att prata för regnet slog så hårt mot taket att det dränkte alla ljud. Vi började så småningom känna att vi båda bara ville gå och lägga oss (klockan var runt 20:00) och drog på pannlamporna för att gå ut till badrummet och borsta bissingarna. Det small ett par gånger till alldeles i närheten men när jag väl lagt mig och läst en stund började det dra bortåt. Människan är en så satans liten skit på jorden ändå, och så hjälplös inför naturen. Vi är alldeles för kaxiga! I morse berättade Cara att blixten slagit ner i grinden in till reservatet så den är trasig. Grinden ligger ca 500 m från vår stuga, inte konstigt att marken skakade. Just nu är klockan lunch och jag sitter i vårt fristående kök och skriver. Vi var så trötta efter fältutflykten i morse så vi sov en stund, Rickard har inte kommit upp än. Zebrorna tågade in nyss och jag kan se dem utanför fönstret. De gillar att hänga runt vårt hus för det finns gott om skugga här. Om jag öppnade fönstret och stack ut armen skulle jag kunna klappa en zebrarumpa! Det är inte dåligt! Undrar hur Rickard ska ta sig fram till köket… Det löser han säkert! Höhö… (Ni som känner Rickard vet att han inte är så bra med djur. Eller rättare sagt inte van vid djur. Detta roar mig allt som oftast.) Jag tror jag ska passa på att äta upp de sista kokoskakorna innan han vaknar!
Bifogar diverse bilder från vår första vecka i Sydafrika!
Tjingeling!
Djupa dalar och höga (stjern)berg
Lätt lurade...
Nedan så kommer en herrejösses massa bilder som tog en herrejösses massa tid att ladda upp.
Bosättning
Fänkålssoppa och guacamole från häromdagen
Jerusalems skyline
Johannes och ett träd
Marknad
Johannes efter en glass på Olivberget Arab på en åsna
Två typer av transportmedel, i stigande pris från höger till vänster. Världens underbaraste människa, min resekompis, rumskompis, kollega och bästa vän.
Crossing the border into South Sudan.
Yei, South Sudan!
We arrived in Uganda on Tuesday( the 5th of March) and have been living in Uganda so far. Tomorrow (Saturday) we will cross the border into South Sudan in a jeep made for rough terrain. I can't wait!
There is a lot to tell but this will be all for now.
Matilda and I are waking up early tomorrow and we need to get some rest before the bumpy ride.
Right now Matilda is brushing her teeth and looking at a big gecko on the bathroom wall...
Min första vecka på Ambassaden!
Nu är det dags för hon som efterfrågade denna bloggen och är en av dom med den bästa täckningen av alla, men ändå är detta hennes första inlägg. (Måste tillägga att jag aldrig bloggat så det kan komma inlägg när som helst och hur som helst) Det blir ett långt inlägg idag med kort om lite allt möjligt om min första veckan.
Kort info om min VFU plats och mig:
Jag gör min VFU praktik på Kosovos Ambassad i Stockholm. Jag vill jobba internationellt (därför jag valde IA programmet) så denna praktik plats kommer ge mig en riktig bra fördel inför framtiden. Jag hade lätt velat åka till Afrika, Asien, Sydamerika eller Mellanöstern, men tror att det personligen inte hade gett mig så mkt. ( i Balkan har jag vart flera gånger). Det är klart att jag är intresserad av som händer runt om i världen men tror att det personligen hade gett mig mer om jag stannat i Sverige.
Kort om Kosovo:
Kosovo har tidigare varit en provins i Serbien, och under slutet av 1980-talet ville de göra sig självständiga. Men Serbien ville inte det och ett krig utbröt. Det pågick fram till ca 1998 och Kosovo började bygga upp sitt land efter detta. Efter kriget har det hållits förhandlingar för att Kosovo ska bli självstädigt, men Serbien har nekat det i flera år. Kosovos regering bestämde 17 februari 2008 att utnämna Kosovo självständigt utan Serbiens godkännande. Samtidigt vill Serbien in i EU men får inte förrän de har skapat bättre band med Kosovo och accepterar deras självständighet.
Nu är politiker från Kosovo och Serbien och andra internationella politiker (även Sveriges utrikesminister Carl Bildt kommer att delta i vissa möten) för att komma fram till en bra lösning (förhoppningsvis!)
Jag älskar Stockholm stora fönster, det kommer in så mycket ljus :) Detta är utsikten från mitt kontor ialla fall!
Vädret är några få minus grader med (riktigt) kalla vindar här, men solen lyser ialla fall. Här sitter jag nu med ett te och är en omvärldsbevakare/ omvärldsanalytiker. Jag sitter mycket framför datorn och läser in mig på saker och media och bevakar politiska händelser runt om i världen men mest Europa och Balkan. Min uppgift är att skriva press release som vice ambassadören ska läsa, för att sen skicka vidare till andra av Kosovos ambassader runt om i Europa. Kosovos ambassadör är för tillfället inte i Sverige, han befinner sig på uppdrag i Bryssel där det pågår förhandlingar mellan Kosovo och Serbien så för tillfället är vi bara 5 st här.
Denna vecka har jag skrivit press releasen på engelska för att komma in i uppgiften, men från och med nästa vecka ska jag skriva på Albanska. Det ska bli spännande för det är mitt modersmål och jag vill gärna förbättra den mer!
De som arbetar här är trevliga och har bemött mig bra. Vi är för tillfället 4 st kvinnor och en man som är viceambassadör/ ambassadörens rådgivare. Jag har fått ett litet kontor i slutet av korridoren, och de brukar komma in och kolla läget och frågar hur det går för mig. Eftersom två har andra konsulära uppgifter så träffas vi inte så ofta, bara under lunchen. Men ibland kan vi gå in hos varandra och prata lite kort och lära känna varandra. Mina arbetstider är 10-15, men får så klart sitta mer. Rätt okej för att sitta vid en dator hela dagen!
”Sightseeing”:
När det gäller att se mig omkring i Stockholm så har jag hunnit utforska lite men mer kommer jag göra så klart! Jag kom till Jakobsberg (där jag kommer bo under praktiken) en fredag eftermiddag och på lördag kväll var jag ute och åt med några bekanta. Första veckan är min så kallade ”lära – vägen - veckan” så jag har för tillfället bara lärt mig hur jag kommer från hem till jobbet. Jag har köpt ett SL kort som tar mig runt överallt i Stockholm området så kommer bli en del att utforska. Jag har som mål att se/besöka minst 5 olika ställen varje vecka, typ museer, byggnader, statyer mm som är intressanta! Jag ska absolut inte missa att gå till Albaniens ambassad på Lidingö heller! Har även bott i Åkersberga innan och vill gärna dit med någon dag. Har även lite bekanta på Ljusterö, en ö utanför Åkersberga så dit kommer jag absolut åka till. Tur att man har så lång tid på sig och vädret börjar bli bättre med
Jag bor hor några bekanta som min familj känner sen vi bodde i Åkersberga för länge sen. De bor i Jakobsberg men eftersom jag är van pendlare (brukar åka Nässjö – Jönköping) är det inga problem med knappt 20 min in till Stockholm från Jakobsberg och tågen är väldigt punktliga här i Stockholm, vilket jag gillar grymt mycket! Det är så bra för jag hinner uppdatera mig om vad som hänt under natten på tåget.
Uppsatsen:
När det gäller uppsatsen vet jag inte än vad jag ska skriva om. Det finns så mycket att skriva om men snart måste jag komma fram till vad jag ska skriva om och iallafall försöka börja undersöka lite under helgen.
Jag ska försöka uppdatera oftare och så klart lägga massa bilder på mig och bilder på Stockholm! Eftersom det är en ambassad så kommer jag inte kunna ta så många bilder där inne men det kommer upp mycket annat. Håll utkik för det kan komma inlägg när man mins anar det!
Om det dyker upp frågor, tips eller bara kommentarer så är det bara att skriva!
// Ardita
En dag
Rundtur i Travnik
Kindness is a language which the deaf can hear and the blind can see
Bilder från teatern i måndags :)
Landet av (o)ljud
Lapalala Wilderness
Greetings from the land of rock-hard beds!
Framme på WESSA
Rickard skriver...
Efter några riktigt härliga dagar i Durban har vi nu äntligen kommit fram till vår organisation WESSA (Wildlife and Environmental Society of South Africa). De har sitt huvudkontor i utkanten av en nationalpark som heter Umgeni Valley. Parken ligger precis bredvid en liten stad som heter Howick, och shit Maj-Britt vad bedårande vackert det är här! Jag och Unni bor inne på reservatet och vaknar varje morgon med utsikt över delar av dalen. Tyvärr har ett bostadsområde upprättats precis utanför reservatet för ett par år sedan istället för den skog som vi fick berättat för oss stod där tidigare. Det blir onekligen en lite märklig kontrast med en vacker nationalpark och ett modernt villaområde sida vid sida.
I tisdags fick vi dessutom möjlighet att vandra i dalen med härliga Matt som gör någon form av praktik här på WESSA. Jag har inte riktigt förstått hur det fungerar men han vill jobba med bevarande av parken på något sätt. För att kunna göra det går han någon form av lärlingsutbildning, kanske? Ja, jag vet inte riktigt som sagt. Hur som helst erbjöd han sig att ta mig, Unni och Lejanne (volontärarbetare från Holland som kom hit i princip samtidigt som oss) på en vandring ner i dalen. Packade med massa vatten och mitt visakort (ja, det var kanske inte riktigt meningen att det skulle komma med, men vem vet vad vi skulle hitta i dalen) och väl insmorda med solkräm begav vi oss av. Trots att vi gick vid niosnåret var solen brännande het på våra vinterbleka nordeuropeiska hudar! Jag hade kallt sagt att någon hatt behöver jag minsann inte, men om jag ska vara efterklok skulle jag säga att jag var lite lätt dum i huvudet i och med det uttalandet. Vandringen ner var otroligt vacker: dalen är väldigt rik på subtropisk vegetation och inhyser en mängd ovanliga arter av både flora och fauna. Matt var fantastiskt duktig som guide, visade oss en massa intressant och svarade kunnigt på våra frågor. Vi vandrade bland annat förbi två vattenfall, en hinderbana som används bland annat i teambuildingsyften och över två åar-ish där mina Gore-tex skor fick visa om de höll vad de lovade. Svaret på den frågan blev ja, så länge vattnet inte gick över kanten (vilket det såklart gjorde). Vi vågade inte gå jättelångt, det var trots allt runt 32 grader och vårt vattenförråd var kanske inte vad man skulle kunnat önska. Dessutom hade våra nästan genomskinligt vita armar nog tagit sig an en smått illröd färg om vi fortsatt så mycket längre. Nu klarade vi oss riktigt bra faktiskt. Lita på att vi gör det igen med mer vatten, mer färg på en armar och ben och mer hatt på mitt huvud och att vi då går väsentligt längre!
Innan vi kom hit hade vi hört att zebrorna som lever i parken kunde komma till kontoret och att de till och med hade satt upp en skylt i korridoren som statuerade att zebror går först. Trots vetskapen om att zebror hänger på området blir jag fortfarande lika chockad när jag går ut från vårt kontor och möter ett gäng zebror tre meter bort som lugnt betar på det aningen torftiga gräset. Det är verkligen fascinerande att de väljer att hänga bokstavligt talat i korridorerna när de har en nationalpark på runt 1000 hektar att röra sig i om de så hade önskat. Vi har båda haft lite lustiga upplevelser än så länge, bland annat har vi båda fått gå en rejäl rundsväng för att gå på toaletten inne på kontoret eftersom det stod 5-6 zebror i den smala gången och tyckte skuggan var alldeles förträffligt trevlig just där just då. Vid vår första frukost vid vår boning fick vi snällt flytta på oss för att gräset såg ju lite extra gott ut just där vi satt. När de stod utanför vår köksdörr i måndags eftermiddag fick vi ändå försöka ge sken av att vara de som bestämmer. Min vapendragare Unni, som är ganska van vi hästar, tog initiativet och skramlade med nycklarna. Det fick dem att flytta sig en meter eller två vilket gjorde att vi kunde smita in och laga vår efterlängtade kvällsmat. Jag hoppas efter resan bli känd som mannen som pratar med zebror. Hur det till slut blir med den saken är en annan femma. Oavsett tycker jag att det är väldigt fint att människor och djur lyckas leva sida vid sida i sådan harmoni.
Förutom vandringar och möten med zebror har vi ju faktiskt en praktikplats att sköta! Vi har inte kommit sådär förfärligt långt på själva arbetet än så länge. Vi började faktiskt på riktigt idag (onsdag) med att kolla in SADC-REEPs hemsida och se om det var något som kunde fixas till där (ja, var svaret på den frågan). Vi har också haft ett möte med Tich som jobbar med SADC-REEP och bland annat samarbetar med svenska Sida och SWEDESD. Vi hade en väldigt trevlig sammankomst i en liten dunge (såklart omgivna av zebror) där vad vi ville göra var viktigt och att vi till stor del kan styra vår praktik åt det håll vi känner för. Det kan därför hända att vi tar en liten lätt tripp till Lesotho, Botswana eller varför inte Namibia!? Ytterst trevligt, säger jag och jag tror att Unni utan att riktigt vet varför nickar medgivande just nu. Tich har även varit vänlig nog att hjälpa oss skaffa Sydafrikanska SIM-kort till mobilerna (något man inte kan göra här utan att ha med sig sig ID-kort och adress). Så nu väntar jag bara på att min fästmö sen en och halv vecka Matilda ska göra detsamma i Sydsudan så att jag kan få höra hennes vackra stämma igen.
Nu är klockan faktiskt 21:05 här nere och det innebär hög tid för sänggång! Det har varit mörkt (som i kolsvart) sen 19:30 och vi vet att vi kommer bli väckta vid sextiden imorgon bitti av de mycket trevliga fåglarna som skriker lite försynt precis utanför våra fönster. Vi har ytterst begränsad Internetåtkomst just nu vilket förklarar bristen på bilder och det faktum att detta inlägg kommer publiceras imorgon. Jag följer i min eminenta klasskamrat Johannas fotspår och slänger in ett par länkar till de organisationer jag hittills stött på.
Mycket nöje där ute!
Kramar
Rickard
En dag i konflikternas land
Politik i Bosnien
-Det finns ett nationellt parlament
En dag på Deheisha
Uppdatering från den vita staden
Första dagen på jobbet!
En dag i Betlehem
Första dagen heldagen i Betlehem och första dagen för Johanna och Becky på Wiam medan Mia och Amanda levde i ovisshet.(Då de ej fått tag i sin organisation) Men som man säger här i det heliga landet, "Inshallah" (- om gud vill) så kommer vi möta eller få tag i vår organisation imorgon..
Det var en gång en Palestinier som skulle flyga från Tel Aviv till Stockholm.
Efter halva flygresan ville han gå på toaletten, han kom fram till flygplanstoaletten där den röda skylten ovanför dörren skriker ”Occupied”
Palestiniern utbrast irriterat: Det måste vara en israel därinne!
Ni vet väl att Gud skapade Jordgubben på den fjärde dagen (med skördetid i feb-mars)
Same same but different.
Splittrade
Vi har nu gjort oss hemma stada i lägenheten och börjat göra upp små planer på hur vi ska möblera om den. Men det är ett senare projekt som jag kanske skriver om här.
Dagens dikt: Sten på sten, tyngd på tyngd, börda på börda och muren var byggd!
En lång men efterlängtad resa
Durban Calling
Sawubona Durban!
En dag i solen
Mindre än ett dygn kvar..!
CEM är ett Center för Ungdomsutbildning och hade i höstas två praktikanter hos sig, även dom från vår klass. Detta har hjälpt mig och Belma jätte mycket då tjejerna (Malin och Cornelia) som var där i höstas generöst har delat med sig av sin kunskap och tid, Tack!
Jag hoppas på att få lära mig massor om Bosniens historia, kultur och att få möta ungdomarna på organisationen. Skulle vara fantastiskt roligt att få ta del av deras tankar, värderingar och erfarenheter! Största delen av stadens befolkning är muslimer, ska bli spännande att ta del av deras tro! Själv måste jag erkänna att jag inte alls vet mycket om Islam i sig.
Annars känner jag mig öppen för vad som komma skall, vilket vi inte vet ännu.
Ser med spänning framemot 10 veckors praktik i Travnik.
/Marie
http://swedish.cem.ba/index.php