Vi räddar världen - vad gör du?

I denna blogg kan du följa ett gäng studenter från Högskolan i Jönköping. Vi studerar Internationellt arbete med inriktning Globala studier. Just nu befinner vi oss på olika ställen i världen på praktik, så häng med på våra olika äventyr!

Yei, Sydsudan

Publicerad 2013-03-10 19:12:49 i Sydsudan

Om någon trodde att jag (Matilda) och Gerd skulle bo mitt ute i Afrikas djungel så trodde den fullständigt rätt. Vi är äntligen framme på den plats där vi ska bo de kommande två månaderna, och hela resan har tagit oss närmare sex dagar.  Vi flög till Kampala där vi först stannade några nätter för att ordna med visum in i Sydsudan (Tydligen en väldigt nyckfull process då reglerna ändras hela tiden. Sydsudan som är världens nyaste land håller som bäst på att formatera sig och komma på hur saker och ting ska fungera) och handla supplies för arbetet med skolorna i Sydsudan. Vi lämnade Kampala fredag morgon och åkte jeep hela vägen upp genom landet, vilade en natt i Arua och kom över gränsen i går morse, kom fram till compound där vi bor vid tre-tiden. En minst sagt lång resa!
 
Vägarna från Arua och hit har varit närmare icke existerande, på vissa ställen har jag verkligen undrat om vi över huvud taget kommer komma fram.  Men vår monsterbil till jeep klarade allt, och med en van förare vid ratten kände vi oss trygga.
 
Här i Yei är det lugnt och fridfullt, som vilket semesterparadis som helst. Det är simpelt, latrinen är ett hål i golvet på en hydda och elen i väggen går på generator. Men Gerd och jag känner oss som miljonärer när vi har dusch (kallt vatten), elektricitet, gasspis och kylskåp! Mycket mer än vad folk i allmänhet har här i Sydsudan.
 
Landet är verkligen under utveckling kan man säga, på grund av ett mycket långvarigt krig med norr finns väldigt lite infrastruktur om någon alls, lite sjukvård är utvecklad och skolan finns tack vare missionärer eller andra organisationer som kommit hit för att hjälpa. Det är en spännande tid för detta nya land, mycket finns att göra och förhoppningsvis kommer mycket att hända här snart!
 
Vi hoppas kunna hålla er uppdaterade om vad som händer med oss här. Till dess, Salaam Aleikum.

Kommentarer

Postat av: Flappsi

Publicerad 2013-03-10 19:52:30

Kul att ha koll på er via bloggen, farmor o farfar hälsar, var där idag.

och Pax vobiscum på dig själv

Postat av: Peter W

Publicerad 2013-03-10 20:03:40

Vilken sjuk resa, men härligt att ni har kommit fram i ett stycke.

Känner att jag bara vill ner och typ bygga saker och säga hur det ska gå till. Helt fel inställning i den situationen, men min första spontana reaktion. Kramar från Palestina.

Postat av: Johannes in tha class!

Publicerad 2013-03-10 20:15:14

Waaaa fett coolt :)

FRÄCK PRAKTIK!!!

Postat av: Rickard

Publicerad 2013-03-12 07:25:19

Underbart att ni kommit fram tryggt och säkert! Ses om 60 dagar eller så! <3

Postat av: Unni Bunni

Publicerad 2013-03-15 17:47:00

Finingar! Vilken resa! Just idag har jag och Rickard delat pa oss en stund, jag sitter hos Tant Sally (syster till Jim Taylor var handledare) och passar hennes enorma hund och hennes mindre enorma mops, also known as Chopsticks! De ar ratt ackliga men anda valdigt sota pa nagot satt. Vi har kallt vatten, tycker det ar jobbigt som fasen. Bortskamt, jag vet! STOR KRAM!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela