Vi räddar världen - vad gör du?

I denna blogg kan du följa ett gäng studenter från Högskolan i Jönköping. Vi studerar Internationellt arbete med inriktning Globala studier. Just nu befinner vi oss på olika ställen i världen på praktik, så häng med på våra olika äventyr!

Politik i Bosnien

Publicerad 2013-03-05 20:57:00 i Bosnien

Nu är det andra dagen på organisationen. Dagarna är långa samtidigt som dom går så fort. Redan nu känns det som att jag har lärt mig en hel del men det finns såklart mängder kvar att lära.
 
Gårdagen började med en lång frukost i lägenheten. Vid 11.00 mötte vi vår handledare vid CEMs kontor, som för övrigt ligger ca. 100 meter från lägenheten. Tillsammans åkte jag (Marie), Belma och handledaren till en av Travniks skolor. Där hade CEMs ungdoms volontärer en uppvisning av deras teater. Teatern gick ut på att visa för eleverna på skolan vad som kan bli ett resultat av att dricka alkohol. Snyggt gjord var den! Efteråt bjöds vi på pizza och fick veta att dom gjort hela pjäsen på tre dagar, imponerande! Senare gjorde jag och Belma lite ärenden sen tillbaka till lägenheten.
 
Idag började vi kl. 09.00, varje vardag ska vi vara på kontoret mellan 09.00-17.00. Jag och Belma delar på ett skrivbord som står i samma rum som den övriga personalen. Tillsammans med vår handledare la vi idag upp en plan för de kommande 10 veckorna. Varje vecka kommer att ha ett tema, denna vecka är temat "politiken i Bosnien&Herzegovina". Därför har vi idag lärt oss om det politiska systemet som är så komplicerat att Bosnierna själva inte riktigt vet hur det fungerar.
-Det finns ett nationellt parlament
-Sedan är Bosnien uppdelat i två delar, Republikanska Srpska och Federationen Bosnien&Herzegovina, varav dessa två har egna parlament.
-För att krångla till det ytterligare så är federationen indelad i 10 kantorer.
-Alla nivåer (parlament, kantorer osv.) har dessutom tre personer på varje position. En serb, en kroat och en bosniak.
-Utöver detta tillkommer även kommuner, alla med de tre etniciteterna reprensenterade på varje position.
Lätt va? Väldigt intressant att få lära sig om iaf!

Kommentarer

Postat av: Peter W

Publicerad 2013-03-06 14:25:33

Det kan inte vara det lättaste systemet att lära sig, lät väldigt rörigt.

Postat av: Marie

Publicerad 2013-03-06 15:56:15

nej och det här innehåller ändå inga detaljer!

Postat av: Anonym

Publicerad 2013-03-06 22:11:30

Trevligt att läsa din blogg .Du verkar trivas med din uppgift det är bra Stor Kram Siw

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela