Vi räddar världen - vad gör du?

I denna blogg kan du följa ett gäng studenter från Högskolan i Jönköping. Vi studerar Internationellt arbete med inriktning Globala studier. Just nu befinner vi oss på olika ställen i världen på praktik, så häng med på våra olika äventyr!

Etiopien

Publicerad 2013-03-12 10:52:00 i Etiopien

HÄJ på er klassen!

Vi (Andrea och Gabriella) sitter för närvarande på vårt kontor (en datasal) på vår organisation WISE (women in self employment) i Etiopiens huvudstad Addis Ababa. Solen skiner och termometern visar runt 25 grader varje dag. Huvudstaden i världens näst fattigaste land, även kallad Afrikas huvudstad, är en spännande, smutsig, högljudd stad full med kontraster. Spår efter de ekonomiskt priviligierades strävan efter modernisering och ett mer västerländskt levnadssätt syns tydligt genom skrytbygge efter skrytbygge som tornar upp sig i stadens centrum och enorma bilar som svischar förbi de små plåtskjulen där resterande befolkning bor. Luften bredvid vägarna är så smutsig så den ofta är riktigt svår att andas och sophantering verkar vara något som helt strukits ur stadsbudgeten. På vägen hem från jobbet förra veckan såg vi en kanske 12 årig flicka stå och hälla ut innehållet ur en stor soppåse från en hög bro, under bron ringlade en flod och längs floden bodde folk i små plåtskjul.  Vi, maniskt sopsorterande svenskar, stannade förstås och blängde på den lilla flickan men upptäckte snart att ingen av de övriga förbigående ens höjde ögonbrynen. Vi skrattar mycket, i brist på andra tillgängliga reaktioner, åt all o-logik som detta land ter sig ägna sig åt, här kommer några sköna exempel:

-          På Bole International Airport måste allt ankommande bagage scannas innan det får föras in i landet, alla ställer sig i en kö och låter sitt bagage scannas. INGEN människa kollar resultatet av scanningen eller att väskorna faktiskt blir scannade.

-          Polisanmälan av stulen Iphone (kan krävas av svenska försäkringsbolag), fyll i din farfars namn och din religion så får vi se om vi kan hjälpa dig.

-          Trafiken, den som tutar högst och kör fortast har oftast företräde, även när man kör i motsatt riktning på enkelriktad väg (notera: oftast).

Som vita unga tjejer får vi ibland lite mer uppmärksamhet än vad vi egentligen önskar, de populäraste orden att gasta efter oss på gatan är följande:

-          MIIIIIISSSTEEEER

-          SIIIIISTEEER

-          Where are youu?

-          Where are you goo?

-          I love you!

-          Loooking gooood

Vi är något osäkra på vad den önskade responsen på dessa ord/meningar är, så vi brukar svara något på svenska för att få lite jämnare fördelning på förvirringen. Arbetet på organisationen står stilla då vi blivit tilldelade rollen som bibliotekarieassistenter. Säkert ett jättespännande yrke, men inte speciellt givande för vår utbildning. Så när vår handledare kommer tillbaka på fredag blir det förhoppningsvis andra kanelbullar!

Här kommer lite slumpvis valda bilder;

 
1. Injera, Etiopiens "nationalrätt", lika eh.. Spännande som den ser ut!
2. Museumbesök innan gruppen splittrades
3. Sagda å där sopdumpning är populärt
4. Kontrasterna är rätt fina här i Addis Ababa, t.ex. skillnaden mellan bild 3 och 4..

Kommentarer

Postat av: Marie Andersson

Publicerad 2013-03-12 11:24:47

Spännande att få höra om era upplevelser! Maten ser god ut, antar att den inte smakar som den etiopiska maten som går att få tag på i Sverige. Hoppas ni får en syssla som ni trivs bättre med nästa vecka.
/Marie- Bosnien

Postat av: Unni Bunni

Publicerad 2013-03-15 17:58:38

Hej vanner!
Sa bra ni skriver, riktigt kuL! Har ju inte fatt smaka pa riktiga orattvisor har i Sydafrika an, just nu sitter jag i ett stort hus innan for staket och grindar och vaktar lite hundar... Givande! Men tant Sally har en skon sang som jag nyttjar i utbyte sa det jamnar ut sig. KRAM!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela