Vi räddar världen - vad gör du?

I denna blogg kan du följa ett gäng studenter från Högskolan i Jönköping. Vi studerar Internationellt arbete med inriktning Globala studier. Just nu befinner vi oss på olika ställen i världen på praktik, så häng med på våra olika äventyr!

Djupa dalar och höga (stjern)berg

Publicerad 2013-03-09 22:43:00 i Israel-Palestina

Igår (fredag) var Mia och Amanda ledig då muslimerna har fredagsbön och deras organisation verkar vara lagd åt det hållet. Typ? Däremot så gästade dom Becky och Johanna på Wiam istället, barngrupper ute i solen, lunch ute i trädgården och utfrågningar av pojkscouter kantade dagen. Vi fick bland annat frågor om det finns snabbmat i Sverige? Varför vi i västvärlden tror att alla Palestinier är terrorister och om vi i Sverige får ha korta kjolar på oss?
(Mycket skratt blev det och ännu ett steg mot att få en större förståelse för befolkningen här)
 
 
Vi blev sedan medbjudna att delta i en kristen fredagsbön, mitt i olivlundarna utanför Beit Jalla (Granne med Betlehem) Då det var en skara människor som samlats för att be om att deras mark skulle få bevaras och förbli palestinskt och inte hamna i klorna på Israelerna och bosättare som kommit allt närmre. Fantastiskt landskap! Vi stötte även på en hop med svenska präster som deltog och som var här i Palestina på besök.
 
 
 
 
Idag (lördag) började vi dagen med att fira alla kvinnfolk här i världen! Eftersom det var fredagsbön och helgdag för muslimerna igår så sköt de upp firandet en dag. Så idag samlades en massa kvinnor men också en heldel män i Betlehem peace center (som för övrigt är uppbyggt av svenska SIDA) där män och kvinnor höll tal men det bjöds också på den palestinska folkdansen dabke. En blind pojke körde poesi så att kvinnorna runt omkring oss började gråta. Vi dock förstod ingenting då allt var på arabiska (förutom filmen islutet som hade eng. textning) Sedan var det kaffe och te på restaurangen bredvid, vi träffade en man vars namn vi inte kommer ihåg som är någon form utav domare här på västbanken, det blev lunch för att sedan ännu en gång bli medbjudna på en sightseeing tur med Zoughbi. I hans pigga lilla bil som gärna slutar fungera i de mest branta upp och nedsförsbackarna tog vi oss utanför Betlehem. Vi hälsade bland annat på en skola som ligger i Area C (Det tillhör västbanken och palestina men är under Israelisk kontroll när det kommer till det militära).
 
Vi fortsatte sedan färden mot grönare höjder, vi stannade till på en vingård och handlade på oss några flaskor lokalt producerat vin. Väl hemma fick vi besöka släktingar till Zoughbi som bor precis bredvid oss. Alla är väldigt trevliga och välkomnande, så där ska vi nog hälsa på snart igen och lära oss baka godsaker.
 
 
 
 
 
 
Nu vankas det middag, fisk och potatis från marknaden, och efter det är vi väldigt spända på resultatet i Melodifestivalen!
 
 
Ni vet väl att Gud på den åttonde dagen hade möte med Christer Björkman för att på den nionde dagen skapa Melodifestivalen?
 
 
 

Kommentarer

Postat av: David

Publicerad 2013-03-09 23:07:51

Snacka om att ni får uppleva äventyr och träffa underbara människor, väldigt lång ifrån glamourös melodifestivalen, fast Israel var ju med och röstade fram Robin. Och på tionde dagen skapade Gud, Carola.

Postat av: Unni Bunni

Publicerad 2013-03-10 09:41:33

Hej tjejer!
Kul att se era face igen! Vilken häftig miljö ni bor i. Stor kram från mig och alla zebror!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela